Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jevgenij Rylovs avtal med Speedo sägs upp efter bilden

Idrott för idrott – så har de svarat på ryska invasionen
Jevgenij Rylov i mitten tillsammans med gymnasten Dina Averina och skidåkaren Alexander Bolsjunov på Putins demonstration.
Foto: DMITRY AZAROV / KOMMERSANT PHOTO / POLARIS POLARIS IMAGES
Jevgenij Rylov.
Foto: MARKO DJURICA / BILDBYRÅN

OS-medaljören Jevgenij Rylov poserade på bilder med krigssymbolen ”Z” på bröstet i hyllningen av Vladimir Putin.

Dagar senare väljer sponsorn Speedo att säga upp sitt avtal med den ryska simmaren – och han riskerar att stängas av från tävlingar.

Flera ryska idrottare visade sitt stöd för Vladimir Putin förra veckan när annekteringen av Krimhalvön från 2014 firades på Luzjniki stadion i Moskva.

På bilder från ceremonin syntes flera av dem posera med bokstaven ”Z”på bröstet, som symboliserar frasen ”Za pobedu” – på svenska översatt till ”för segern”. Symbolen är en tydlig markör för att visa sitt stöd för Rysslands invasion av Ukraina.

Simmaren och flerfaldiga OS-medaljören Jevgenij Rylov, som tog två guld på OS i Tokyo 2020, var en av dem. 

Nu väljer storsponsorn Speedo att avsluta sitt avtal med simstjärnan med omedelbar verkan, meddelar företaget i ett uttalande enligt Reuters. Speedo skriver att orsaken är just att han deltog i ceremonin på Luzjniki stadion.

”Vi fördömer kriget i Ukraina på det starkaste sättet och står upp i solidaritet för folket i Ukraina, våra idrottare och lagkamrater som har påverkats av konflikten”, står det bland annat i uttalandet.

På sin 25-årsdag i september publicerade Rylov dessutom en bild på Instagram där han skakar hand med Putin.

Rylov riskerar att stängas av

Internationella simförbundet, Fina, tillåter fortsatt ryska och belarusiska idrottare att delta i deras internationella tävlingar under neutral flagg. Men efter Rylovs uppvisade stöd för den ryska invasionen riskerar han att stängas av.

Fina meddelar att man ”utreder saken vidare”.

”Fina är djupt besvikna över att notera rapporteringa gällande Jevgenij Rylovs medverkan på Luzjniki stadion under fredagens demonstration”, har en talesperson sagt i ett uttalande enligt Insidethegames.


https://www.instagram.com/p/CUKFqh1AO4P/

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.