Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Jane Cederqvist har drabbats av ALS

Bragdguldet-vinnaren Jane Cederqvist väljer nu att berätta om att hon drabbats av den obotliga sjukdomen ALS, samma sjukdom som Börje Salming drabbades av.
Jane Cederqvist har drabbats av ALS.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Simikonen väljer att berätta efter Börje Salming död.
Foto: CHRIS TANOUYE / BILDBYRÅN

1960 blev Jane Cederqvist första kvinna att tilldelas Bragdguldet.

Nu väljer hon att berätta om att hon drabbats av den obotliga sjukdomen ALS

– Livet tvärbromsade. Jag klarar ingenting själv längre, säger hon till Svenska Dagbladet.

För 62 år sedan blev Jane Cederqvist historisk.

Efter OS-silvret på 400 meter frisim i Rom blev hon första kvinna att tilldelas Svenska Dagbladets bragdmedalj, även känd som Bragdguldet. 

Bara ett drygt år senare avslutade Cederqvist sin idrottskarriär för att satsa på en civil karriär i stället där hon blev chef inom kommunal och statlig förvaltning.

I somras fyllde Jane Cederqvist 77 år. 

Senare samma sommar valde ishockeyikonen Börje Salming att berätta att han drabbats av den obotliga sjukdomen ALS.

Salming avled i sviterna av sjukdomen i slutet av november.

Efter att ha tagit del av den stora uppmärksamheten runt Börje Salmings sjukdom väljer Jane Cederqvist nu att berätta att även hon drabbats av ALS.

Hon gör det i en intervju med Svenska Dagbladet.

– ALS är en hemsk sjukdom som inte varit speciellt uppmärksammad, men så plötsligt blev den det med Börje Salming, vilket är bra. Det är nämligen många, inklusive vården, som inte vet eller kan så mycket om ALS. Jag har en annan variant än den Salming hade, men saknar kommunikation med någon som är kunnig på området, säger Jane Cederqvist till tidningen

Jane Cederqvist har drabbats av ALS

Efter att ha haft problem med att lägga upp en madrass i förrådet i sitt tidigare boende tog hon kontakt med vården. Efter att först ha fått höra att det handlade om ålderskrämpor sökte sig Jane Cederqvist till en annan vårdcentral, för att sedan söka vård akut och till slut få diagnosen ALS av en specialistläkare. 

Samma läkare sa i våras till henne att hon hade ungefär tre år kvar att leva. Till SvD säger Jane Cederqvist att Sverige borde tillåta assisterad dödshjälp, som bland annat vissa länder i Europa, Kanada och USA gör. 

– Jag kan snart inte göra något längre. Knappt sätta på tv:n, prata i telefon, tvätta mig, ta mig ur sängen eller lägga täcket över mig när jag ska sova. Det är jobbigt. Nu har jag hemtjänst, men de kan ju inte vara här hela tiden, säger hon till SvD. 


Börje Salming berättar om sin ALS-sjukdom

Expressen träffar Börje Salming i oktober efter att han fått diagnosen ALS, han och familjen berätta om detta i augusti. Den 24 november avled hockeylegendaren, bara veckorna innan var hyllades han på en bankett i Toronto – och på en gala hemma i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.