"Jag hatade det här landet – var hemskt"

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Yusra Mardini.
Foto: XINHUA / POLARIS / XINHUA / POLARIS POLARIS IMAGES
Yusra Mardini.
Foto: / WITTERS / BILDBYRN

BUDAPEST. Yusra Mardini är tillbaka i Budapest.

Senast hon var här sov hon på marken och oroade sig för polisen – den här gången är hon en av VM:s mest uppmärksammade simmare.

– Jag hatade det här landet, jag hatade människorna här, säger hon.

Det var under OS i Rio de Janeiro som Yusra Mardini blev känd över hela världen. Flickan som flydde kriget i Syrien och räddade livet på 18 andra när båten gick sönder mitt på Medelhavet.

Men resan började inte i Rio de Janeiro.

Den började på samma plats som hon är nu. Det första landet hon kom till efter att ha simmat i land på den grekiska ön Lesbos under hösten 2015 var Ungern – den första staden var Budapest.

– Ungern var hemskt, det var riktigt tufft. Alla flyktingar är rädda för att hamna i Ungern, säger hon till en samlad presskår under sim-VM i Budapest.

"Den här staden krossade mitt hjärta"

Yusra Mardini kom till Berling från Budapest, och kunde där återuppta sin simning. Hon tog sig sedan hela vägen till OS, där hon tävlade för flyktinglaget, och nu tävlar hon på samma plats som hon drömt mardrömmar om. Hennes 1.07,99 räckte inte speciellt långt i sammanhanget, som jämförelse var Sarah Sjöström över 12 sekunder snabbare.

Men Yusra Mardini är ändå en av VM:s största stjärnor, och hon är inte rädd för att kritisera Ungern.

– Jag hatade det här landet och jag hatade människorna här. Jag tänkte att jag skulle komma tillbaka hit när jag var rik en vacker dag och vara här som en vanlig turist. Den här staden krossade mitt hjärta, säger hon.

– Situationen här var hemsk. I andra länder kunde de hantera det bättre, men här var det svårt.

Drömmer om att återvända till OS

Yusra Mardini har återvänt till Budapest. Den här gången är hon välkommen och alla hon hittills har träffat har varit snälla. Men alla hennes drömmar är inte uppfyllda.

– Jag vill tillbaka till de olympiska spelen, jag vill tävla för mitt hemland (Syrien).

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.