Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Jag har bara blivit bättre och bättre”

Foto: IMAGO/IBL
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

För tio år sedan vann Sarah Sjöström VM för första gången.

Nu har hon tre guld att ”försvara” från 2017.

– Jag har bara blivit bättre och bättre de senaste tio åren, säger Sjöström.

Nu är det dags för de svenska stjärnorna att ta sig an sim-VM i Sydkorea. Bland andra affischnamnet Sarah Sjöström, som senast det var långbane-VM tog tre guld.

– Känslan är bra, förberedelserna har gått enligt plan och nu är det bara att låta det gå av sig själv de kommande dagarna, följa alla rutiner och bara köra på, säger hon inför tävlingarna. 

25-åriga Sjöström är inte på plats i Gwangju för att ta det lugnt utan tävlar i hela fem individuella grenar och lagkapp. Det är 50, 100 och 200 meter fritt samt 50 och 100 meter fjäril det gäller.

– Jag kommer ha det tufft, jag har fem individuella grenar så målsättningen är bara att följa planerna och se hur det går. Jag har väl inte satt upp något exakt mål utan jag hoppas som alltid att jag bara fortsätter utvecklas och simmar snabbare tider hela tiden. 

Tio år sedan första VM-guldet

Trots sin knappa ålder på 25 år har hon tagit en stor mängd medaljer och ses som en av de främsta kvinnliga simmarna under 2010-talet. 

Första långbane-VM guldet tog hon i Rom 2009, blott 15 år gammal, och efter det har det blivit sex till, endast räknat med långbana. Tre av dem var för två år sedan i Budapest, där hon även fick med sig ett silver hem.

– Jag ser det aldrig som att jag ska försvara något som jag har vunnit. Jag har aldrig kollat på sådan statistik och det är inget som jag har fokus på på något sätt. Men det ska bli kul att komma in och simma VM, det är tio år sedan jag vann VM för första gången så det är kul att man är kvar fortfarande på en väldigt hög nivå.

Hon fortsätter:

– Jag har bara blivit bättre och bättre de senaste tio åren så det känns väldigt kul att komma hit och se vad man kan göra.

Hur taggad är du på att det ska dra i gång?

- Jag är jättetaggad, det har varit en bra säsong med förberedelser. Träningen har verkligen gått enligt plan hela tiden. Jag har känt mig starkare och starkare, det ska bli jättekul att se vad man kan göra nu när man toppar. Jag har simmat på några riktigt snabba tider, framför allt på 50 meter frisim och 100m fjärilsim, det har gått väldigt bra i år. Det ska bli kul att se vad man kan göra den här tävlingen.

”Tills man känner att man fått nog”

Hur håller man motivationen uppe?

– Det är bara fortsätta och ha ett huvudfokus. Mitt huvudfokus är att försöka att bli snabbare, att hitta sätt att bli starkare och snabbare. Men sen är det bara kul att få ha det här som ett jobb, att resa runt världen och träffa människor, det är riktigt kul.

Hur många år har du kvar?

– Jag har ganska många år med tanke på de här nya ISL -tävlingar (International Swimming League reds. anm.) som kommer nu, det är mycket som händer i simsporten. Jag känner att jag har en lång karriär framför mig. 

Sjöström fortsätter:

– Jag säger aldrig några datum, jag har aldrig sagt vilken medalj, vilka tider jag måste simma på innan jag slutar. Jag har aldrig satt upp sådana mål. Vissa säger att de ska göra si och så många år innan de slutar men jag har aldrig sagt något sådant någonsin. Vi får se, tills man känner att man har fått nog, som med allt annat.

*SARAH SJÖSTRÖMS MEDALJSAMLING*

OS: 1 guld, 1 silver, 1 brons

VM (långbana): 7 guld, 4 silver, 1 brons

VM (kortbana: 3 guld, 1 silver

EM (långbana): 14 guld, 6 silver, 2 brons

EM (kortbana): 8 guld, 8 silver, 1 brons

Totalt: 59 medaljer (33 guld, 20 silver, 6 brons)

Då kan Sarah Sjöström ta medalj

Måndag, 22 juli: 

Final 100 meter fjäril

 

Onsdag, 24 juli: 

Final 200 meter frisim 

 

Fredag, 26 juli:

Final 100 meter frisim 

 

Lördag, 27 juli:

Final 50 meter fjärilsim 

 

Söndag 28 juli: 

Final 50 meter frisim

Final lagkapp: 4x100 meter medley

 

Finalpassen inleds 13.00 varje dag och pågår fram till 15.00.