Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag blir extra rörd – får tårar i ögonen”

Sarah Sjöström sammanfattade året inför VM i Abu Dhabi.
Sarah Sjöström är stolt över sina lagkamrater.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström.
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Hon njuter ofta av sina egna framgångar.

Men Sarah Sjöström fick också uppleva delad glädje inte mindre än fyra gånger i kortbane-VM i Abu Dhabi.

Det gör henne rörd.

– Det brukar ofta göra att jag får tårar i ögonen, säger Sjöström.

Hon har varit den överlägsna simstjärnan i Sverige i många år. Men efter kortbane-VM i Abu Dhabi var inte Sarah Sjöström den enda svenskan som packade väskan full med medaljer.

Louise Hansson tog sju medaljer precis som Sjöström. De båda var också en del av lagkappslagen som tog fyra av de totalt tolv medaljerna som innebar mästerskapsrekord för Sverige.

– Det är helt fantastiskt. Speciellt med tanke på att vi är många i truppen som har haft en väldigt intensiv tävlingshöst. Både jag, Louise (Hansson) och Michelle (Coleman) har varit på International Swimming League hela säsongen och tävlat massor, säger Sarah Sjöström och fortsätter:

 – Sedan är vi några som har varit och tävlat på EM i Kazan. Det blev knappt någon ledighet efter OS för många av oss. Det är klart att det har varit en lång säsong, så det känns extra kul när vi gör ett sånt här framtångsrikt mästerskap.

Sarah Sjöström om succén i VM

Sarah Sjöström hade höga förväntningar på både sig själv och lagkappslagen inför mästerskapet.

– Men vi trodde kanske inte att vi skulle vara så överlägsna som vi var i finalen på 4x50, det var faktiskt en stor överraskning för oss. Det var riktigt häftigt, och att vi kunde vinna lagkappen på 4x100 medley och ta medalj med båda frisimslagen som vi inte var lika säkra på att vi skulle ställa upp med. Så det var häftigt att vi kunde prestera så bra i alla lag.

Hur viktigt är det med en bra lagsammanhållning i en sport som annars är mer individuell?

– Vi har jättebra sammanhållning i laget och har haft det under ganska många år. Det är superkul att simma lagkapperna tillsammans. Jag känner ibland att när jag simmar i lag så kan jag bli extra rörd när jag får se mina vänner och lagkompisar, hur glada de blir. Det brukar ofta göra att jag får tårar i ögonen på ett annat sätt än när man presterar själv. Det brukar vara fint att få fira tillsammans. 

I längdskidor har Charlotte Kalla ofta målats upp som en idol av sina yngre lagkompisar i stafettlagen. Har Sarah Sjöström en liknande status i lagkappslagen i simlandslaget?

– Du får fråga dem. Jag vill inte säga att ”ja, det är ascoolt för dem”. Vi är kompisar och många av oss har tränat tillsammans i flera år. Jag och Michelle Coleman var i juniorlandslaget tillsammans och tävlade mot varandra i ungdoms-SM när vi var tolv. Det är kul att vi fortfarande är i samma lag på seniornivå och vinner medaljer tillsammans. Det är häftigt att få vara en del av det.

Känner du att du höjer dig extra mycket av att tävla för ett lag?

– Jag skulle säga att det går lite mer av sig självt. Man behöver inte fundera så mycket, man bara dyker i och så går det bra utan att man behöver fundera på vad man gör. Jag vet inte varför, det kan vara att man går in med lite coolare inställning kanske.

Sveriges medeljregn i kortbane-VM

Lagkapp: 4x100 m fritt, damer BRONS

Lagkapp: 4x50 m medley GULD

Lagkapp: 4x50 m frisim SILVER

Sophie Hansson, 50 m bröstsim BRONS

Louise Hansson, 100 m ryggsim GULD

Sarah Sjöström, 100 m frisim SILVER

Sarah Sjöström, 50 m fjäril SILVER

Louise Hansson, 50 m ryggsim BRONS

Sophie Hansson, 100 m bröstsim SILVER

Louise Hansson, 100 meter fjäril SILVER

Sarah Sjöström, 50 meter fritt GULD

4 x100 meter medley GULD

Sov bara en halvtimme

För egen del passerade Sarah Sjöström Therese Alshammar i antal mästerskapsmedaljer i kortbane-EM i Kazan i november. Nu har hon tagit 80 totalt, tror hon.

– Det kan vara 79 också... Jag har faktiskt aldrig satt något speciellt mål på hur många medaljer jag ska ta. Det kommer automatiskt, säger Sjöström.

När Sjöström inledde sitt individuella tävlande i VM med att ta sig till semifinal avslöjade hon att knappt hade sovit under natten.

– Jag är lite småseg, jag sov kanske typ en halvtimme i natt, sa hon till SVT.

Det var dock inget dramatiskt alls med den bristfälliga sömnen.

– Ibland är det så i mästerskap. Man är på högvarv hela tiden. Det kan vara svårt att varva ner efter loppen på kvällen, det är inget ovanligt. På de flesta mästerskapen brukar man ligga och rulla tummarna i sängen och bara vänta på att somna. Det var lite jetlag. Det var bara att ge upp tanken på att man skulle kunna sova, säger Sjöström.

Är det för att det är svårt att smälta det som hänt eller för att du är spänd inför nästa dag?

– För mig är det bara att jag inte är trött liksom, eller inte känner att jag är det. Det är svårt att förklara. Alla har väl haft känslan av att man bara ligger i sängen och inte kan somna. Det är bara vad det är.

Men det påverkar inte prestationen...

– Jag vann ju sju medaljer så någon prestation gjorde jag. Det påverkar mer om man sover dåligt under flera veckors hårdträning än om man sover dåligt under en vecka. Det är inget som kommer påverka prestationen särskilt mycket.

Sarah Sjöström efter OS

Sarah Sjöström berättar om OS.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.