Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot Sjöström: ”Är helt förkastligt”

Sarah Sjöström var med i ”Renées brygga” i TV4 tidigare i år och pratade då om vikten av prispengarna. Se ett utdrag ur programmet. Hela programmet finns på TV4 Play.
Tommy SöderströmFoto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Sarah SjöströmFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström på OS 2016Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström överväger att avstå OS i framtiden om inte större prispengar tilldelas utövarna.

Det får tidigare OS-deltagaren och VM-mästaren i ishockey, Tommy Söderström, att reagera.

– Jag tycker att det är förkastligt, säger han.

Det var i en intervju med Dagens Nyheter som Sarah Sjöström riktade kritik mot IOK, Internationella olympiska kommittén. Sveriges simstjärna säger att hon satsar mot Tokyo-OS i sommar, men att hon inte är säker på att det blir fler starter i OS.

Hon överväger att prioritera den mer penningstinna International Swimming League i framtiden. 

– Jag inser att det är kontroversiellt att säga att jag kan komma att prioritera en liga med mycket prispengar före OS. Men att vara idrottare är mitt yrke, inte en hobby. Om andra tjänar pengar på det jag gör, varför ska jag då inte få en del av det, sa Sjöström till DN.

En del av Sjöströms kritik var att IOK inte delar ut större prispengar till utövarna, då ett OS genererar miljardintäkter.

– Ett OS genererar galet mycket pengar, men väldigt lite kommer oss idrottare till del. Jag tycker alla idrottare som satsar mot OS ska få bättre ekonomisk hjälp på vägen dit, säger hon.

Sjöströms utspel har väckt en stor diskussion. På sociala medier och i kommentarsfält håller många med simstjärnan. Andra menar att det borde vara en självklarhet att vara med i OS och representerar sitt land, däribland den förre landslagsmålvakten i ishockey, Tommy Söderström.

”Girigheten har fått ett ansikte. Sarah kanske ska komma ihåg att det är OS-medaljerna som gjort henne folkkär och gett henne sina sponsorkontrakt för vilken svensk/media följer InternationalSwimmingLeague???”, skriver han på Twitter och fortsätter:

”OS för mig handlar om äran/glädjen att representera sitt land. OS är det finaste en idrottare kan va med i så för min del kan Sarah stanna hemma om prispengar är en faktor för henne....för mig handlar OS representera sitt land och gemenskap/världens blickar på sig i 2v vartannat år”.

https://twitter.com/sderstrm_tommy/status/1236243748402737154https://twitter.com/sderstrm_tommy/status/1236245165007867904

Tommy Söderström: ”Ska vara annat som driver en”

När SportExpressen pratar med Söderström utvecklar han:

– Jag står till hundra procent för det jag skriver. OS är det renaste som finns inom idrotten eftersom man tävlar för sitt land. Om du inte vill representera ditt land – stanna hemma då, säger han.

– Jag kan inte förstå att idrottare ska behöva ha betalt i olika mästerskap. När jag spelade hockey så struntade jag fullständigt i vad det vi fick betalt. Om det var noll kronor så spelade det ingen roll. Jag har så svårt att förstå det här.

Du menar att det är en hederssak när det kommer till att representera sitt land?

– Ja. Om du är bra i ett landslag i fotboll, ishockey eller simning så får du ett skyltfönster som är bra för ditt namn. Och det genererar i sin tur andra fördelar som inkomster.

Men Sjöströms poäng är väl också att utövarna ska få en större del av de stora pengar som OS genererar?

– Där kan jag förstå vad hon menar. Men hon får ju bidrag från SOK när hon åker till OS, så det är väl inga konstigheter. Men att hon vill ha prispengar i ett OS är helt förkastligt. Jag tycker det ska vara annat som driver en när man representerar landslaget.

”Sarah är en fantastisk idrottskvinna”

Söderström vann själv två VM i ishockey (1991 och 1992) och var med under två olympiska spel (1992 och 1998). Hans uppmaning är att en större del av intäkterna från stora mästerskap borde gå till ungdomsidrott i stället för till utövare och nationella förbund.

– Under till exempel ett fotbolls-VM får alla förbund en jäkla massa pengar. Jag tycker inte att spelarna ska ha betalt då. Alla pengar som förbundet får – varför inte fördela ut dem på all ungdomsidrott i Sverige? I stället för att spelarna får alla miljoner. Det en gåta och det gör mig förbannad. Alla spelare har ju varit en knatte en gång i sin ungdom, säger han.

Den förre hockeymålvakten vill också understryka att han är väldigt imponerad av Sjöströms prestationer i bassängen.

– Hon är fantastisk idrottskvinna. Det hon har uppnått är mer än vad nästan tror är sant. Hon är vår främsta simmare någonsin, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.