Ilskan: ”Det hon gör är förkastligt”

Foto: MAXIM THORÉ / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström har ett kommersiellt samarbete med spelbolaget Betsson. 

Samarbetet har fått kritik – och nu har simningsdrottningen fått försvara sig. 

Sarah Sjöström är en av flera svenska idrottare som har valt att samarbeta med spelbolag. Sjöströms avtal med Betsson blev presenterat i mars i fjol. 

– Sarah Sjöström är en drömpartner för oss och en fantastisk person vi velat arbeta med länge. Hon är hjärtat i svensk idrott och en förebild som personifierar en vinnare, sa Jesper Svensson, kommersiell chef på Betsson, i ett uttalande då. 

”Det är förkastligt”

Joachim Frej är själv före detta spelmissbrukare. Tillsammans med vännen Daniel Svärd driver han "Bettingtorsken" – en podcast om spelberoende. De har försökt få Sjöström att ställa upp på ett samtal kring sitt samarbete med Betsson. 

– Det hon gör är förkastligt. Hon och andra idrottare är förebild för många unga, och spelmissbruk är likställt med missbruk av alkohol och narkotika. Jag har sett att hon har fått kritik på sin Facebook för det här, säger Frej. 

– Det saknas kunskap och det är därför vi vill prata med de här människorna. För att de ska kunna berätta hur de tänker kring att samarbeta med spelbolag som livnär sig i största grad av just missbrukare. 

Sjöström svarar på kritiken

När Frej och Svärd kontaktade Sjöström på Twitter svarade hon med att blockera dem.

https://twitter.com/Betting_torsken/status/987980344262647809

– Det kan bero på att de har nåt slags tystnadsklausul i sina avtal. Eller så kan det bero på att de är okunniga kring problematiken, att de inte visste vad de gav sig in på när de skrev på kontrakten. Det är en komplicerad fråga, men det är intressant att prata om, säger Frej. 

Dagens nyheter har konfronterat Sjöström med kritiken mot hennes avtal med Betsson. 

– För mig är det här företaget en samarbetspartner som tror på mig och som hjälper mig i min fortsatta satsning och jag behöver mina sponsorer. Jag har stor respekt för att det finns människor som inte kan hantera sitt spelande och som hamnar i ett spelmissbruk, och självklart hoppas jag det bästa för dem och att de får hjälp, men det finns också en stor grupp människor som tycker om att spela på olika idrottsresultat och som gör det på en lagom nivå, säger Sjöström till tidningen.  

"Pengar från missbrukare”

Frej har förståelse för att Sjöström behöver sponsorer för att kunna finansiera en heltidssatsning på simningen. Men han menar att det finns andra vägar än att skriva på kontrakt med spelbolag. 

– Om man får ta in två sponsorer i stället för en så är det väl värt det? Man får ju ta in det moraliska i resonemanget, säger Frej. 

– Charlotte Kalla är ju en idrottare har ställt sig vid sidan av och aktivt låtit bli att arbeta med spelbolag. Vi har ju haft med hennes mentale rådgivare Thomas Nilsson som gäst. 

– Spelbolag erbjuder mer än andra sponsorer. Men det är pengar från missbrukare. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.