Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hennes dagbok ger nytt bevis i skandalen

Shayna Jack med det australiska guldlaget i Commonwealth Games 2018Foto: DAVID GRAY / REUTERS BILDBYRÅN
Shayna JackFoto: DAVID GRAY / REUTERS BILDBYRÅN

Shayna Jack, 20, missade VM på grund av ett positivt dopingprov.

Nu hoppas Jack att hennes dagboksanteckningar kan fria henne i tid till OS 2020. 

Det australiska simförbundet hävdade först att Shayna Jack drog sig ur VM av personliga skäl. Men under mästerskapet i Sydkorea kom sanningen ut.

Jack hade testat positivt för Ligandrol, en muskelstimulerande substans som är dopingklassad. 

Shayna Jack fast för doping

”Det är med stor sorg och smärta som jag var tvungen att lämna efter anklagelser om att jag haft en otillåten substans i kroppen”, skrev Jack på instagram.

”Jag tog INTE den här substansen medvetet. Simning har varit min passion sedan jag var 10 år och jag skulle aldrig avsiktligt ta en otillåten substans som skulle misskreditera sporten och äventyra min karriär”, fortsätter hon.

Det australiska simförbundet har fått gott om kritik i hemlandet för hur de har hanterat ärendet. Daily Telegraph-krönikören Jessica Halloran tycker att man gjorde fel som inte var öppna med sanningen från början.

”Den brutala idrotten har blivit avklädd av hemligheter, lögner och ursäkter. Hanteringen har Shayna Jacks positiva dopingprov har varit en katastrof redan från början och har sett till att sporten hamnat mitt i en katastrof som den har skapat själv”, skriver Halloran.  

”Slåss för att visa sin oskuld”

För Jacks del är nu hennes deltagande i OS 2020 i fara. Hennes enda chans är att bevisa att hon inte tagit substansen medvetet – och detta ska hon göra med hjälp av dagboksanteckningar.

Sajten News.com.au skriver att Jack har tecknat ner sina intag av kosttillskott i en dagbok. Genom att visa upp sidorna för dopingutredarna hoppas hon kunna visa att hennes positiva prov var en olyckshändelse.

– Det handlar inte om att Shayna förnekar att något hittats i hennes kropp. Det hon gör är att slåss för att visa sin oskuld, för det borde inte vara i hennes kropp och hon vet inte hur det hamnade där, säger Jack.