Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Har aldrig varit med om något liknande”

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström gör succé i världscupen och har tagit sex segrar på lika många starter.

Men när finalen i 200 meter fjäril skulle avgöras i Qatar kunde hon inte tro sina ögon.

– Det var helt otroligt. Jag har aldrig varit med om det tidigare, säger hon.

Sarah Sjöström gjorde som hon brukar göra i ryska Kazan och kammade hem samtliga fem distanser hon ställde upp i.

Nu har världscupcirkusen rullat vidare till Qatar och varför inte fortsätta på inslagen väg? Sarah Sjöström hade inga som helst problem med att ta hem segern på inledande 50 meter fjäril – där hon var en halv sekund snabbare än tvåan Femke Heemskerk från Nederländerna.

Tiden?  23,99.

– Det är blandade känslor. Jag hade faktiskt förväntat mig en snabbare tid, säger Sjöström.

Det är bara 16 hundradelar ifrån ditt personliga rekord.

Ja, det är det som är grejen. Även om jag är lite besviken är det fortfarande en väldigt bra tid. Att simma under 24 sekunder är liksom världsklass. Det är ingen dålig tid, precis. Det hade räckt till medalj på VM, säger hon och skrattar.

 

LÄS MER: Sjöström krossade motståndet i Doha 

 

Sjöström: ”Det var helt otroligt”

Men det är inte VM Sarah Sjöström är på.

Det blev väldigt tydligt när hon skulle bevittna damernas final på 200 meter fjäril. Endast fyra simmare ställde upp på distansen, men endast tre gick i mål.

– Alltså... det är väldigt lite folk här. Det var en i finalen som inte orkade simma 200 meter så det var bara tre stycken som gick i mål, säger Sjöström.

Det låter märkligt?

– Ja, det var helt otroligt. Jag har aldrig varit med om något liknande, att det är så himla få deltagare i en tävling.

Sarah Sjöström fortsätter:

– Det är lite samma sak på lördag. Då är det direktfinal på 100 meter fjäril. Jag behöver inte ens kvala. Det har i och för sig varit väldigt skönt under världscupen, att jag kan simma så himla långsamt i 200 meter frisim och ändå ta mig till final. Det är långsammare än på SM.

– Men sen i finalerna är det ju annorlunda. Då är det riktig konkurrens med några av de bästa i världen. Men det är skönt att man kan spara energi på vägen dit.

”Måste lyssna på kroppen”

Världscupen består av sju deltävlingar indelade i tre kluster. Efter tävlingarna i Kazan och Doha väntar Eindhoven och Budapest. Sen Peking, Tokyo och Singapore.

Men det är inte säkert att Sjöström, som vann den totala världscupen i fjol, ställer upp i alla deltävlingarna.

– Man får ta en tävling i taget, för man vill inte stressa upp sig för mycket och det är viktigt att lyssna på kroppen, säger hon.

– Problemet med det sista klustret är att man är bortrest i tre veckor och man missar mycket träning. Sen reser jag själv också, så det är speciellt.

Samtidigt...

– Jag har ju bokat resor till alla ställena, så förhoppningen är ju att köra. Det är klart att jag vill vinna världscupen igen, även om jag tar en tävling i taget.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.