Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Jag har aldrig någonsin sett mig själv som det”

Sarah Sjöström tävlar i ISL under torsdagen.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Sjöström åkte hem med en silvermedalj från OS i Tokyo.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Operationen stoppade inte Sarah Sjöström från OS-medalj.

Nu satsar hon vidare mot kommande mästerskap och tävlar i Neapel redan under torsdagen.

Slutet närmar sig inte för den svenska simdrottningen.

– Det har varit en lång resa men man ser att det är många simmare som håller på längre, säger Sarah Sjöström.

Efter en urladdning som innebar OS-silver har Sarah Sjöström landat. 

Hon har hunnit komma hem till Sverige och har dessutom varit på semester i Italien. När hon kom hem märktes det att hon var en OS-medaljör med en svår skada bakom sig.

– Det var häftigt att komma hem. Det var fina reaktioner från många, säger Sarah Sjöström.

Hon fick fler reaktioner än vanligt, trots många medaljer genom åren.

– När man går på gatan är det många som gratulerar på ett helt annat sätt än det varit tidigare och det är jättefint tycker jag. 

Vad beror det på?

– Det är väl framför allt att förväntningarna kanske var lite lägre på mig inför OS eftersom jag bröt armbågen. Jag hade också lägre förväntningar och att jag skulle komma hem med en medalj från OS hade jag absolut inte trott om man hade sagt det till mig i februari när jag halkade och fick beskedet att jag tvingades operera armen. Det har varit en resa som många varit intresserade av att följa tror jag, en annan typ av utmaning.

Sarah Sjöström ska tävla i ISL

Med lite distans till medaljen, vad tänker du om OS?

– Det var otroligt häftigt. Alla medaljer jag har vunnit har varit tuffa och det hade varit tufft att ladda inför OS även utan skadan. Det känns häftigt att jag klarade det hela vägen till medalj. Och det står 2020 på medaljen, det är speciellt när det egentligen var 2021 som jag vann. Det har väl aldrig hänt förut under OS att man har vunnit en medalj året efter...

Semestern innebar simturer i havet, för skojs skull. Men under torsdagen kastar sig Sarah Sjöström i tävlingsbassängen igen. Hon är återigen på plats i Italien för International Swimming League-tävlingarna i Neapel. Hon tävlar för laget Energy Standard som har flera av världens bästa simmare i den penningstinna ligan.

– Det är extra intressant med ISL. Det är många tävlingar som är likadana men det här blir mer som Champions League. Att en klubb, som min, köper in simmare från hela världen och försöker bygga det bästa laget för att ta poäng. Det är ett nytt upplägg som gör det ännu mer intressant att hålla på i många år till, säger Sjöström.

Vill fortsätta länge: ”Räknar med det”

Sjöström ser sig själv hålla på över OS i Paris 2024 – och ännu längre.

– Jag tar ett år i taget hela tiden och jag kommer satsa vidare till Paris, självklart. Och fler mästerskap efter det. Det är ganska många mästerskap som sköts upp under 2020 och även 2021.

2022 blir det bland annat EM i Rom.

– Det blir lite häftigt att jag kommer tillbaka till Rom 13 år efter att jag vann VM-guld där, till samma bassäng. Det har varit en lång resa men man ser att det är många simmare som håller på längre. Det är av flera anledningar och det är väldigt kul att se. Inspirerande. Therese Alshammar höll på tills hon var 38 och gjorde en liten comeback här nu i somras. Och många av mina konkurrenter, framför allt frisimmarna, är några år äldre än jag.

Ser du dig själv som en dominant även i framtiden?

– Jag har aldrig någonsin sett mig själv som en dominant. Jag tar inget för givet någonsin. Det finns tävlingar där jag har legat ganska långt före men det är tufft. Speciellt att slå världsrekord varje tävling. Det kommer jag kanske inte göra men jag räknar med att hålla på med simning i många år till. Det är kul och jag försöker hitta sätt att bli snabbare på även om det kanske känns omöjligt ibland. Det drivs jag av hela tiden.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.