Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Giftlarmet inför OS: Livsfarliga ämnen

2019 var ett år utan OS. Det här var några saker av de största som hände.
Tokyo Tatsumi International Swimming CenterFoto: Rodrigo Reyes Marin / Represented by ZUMA Press, Inc.

Giftlarm inför Tokyo-OS 2020.

Spår av det livsfarliga ämnet asbest har påträffats inne i en av simhallarna.

Enligt Kyodo News tvingas arrangören nu till ”akuta åtgärder”.

Sju månader återstår till Tokyo-OS där Sarah Sjöström, Armand Duplantis och Daniel Ståhl ska gå i bräschen för jakten på svenska medaljer i sommar.

Nu kommer ett giftlarm från OS-staden om att asbest påträffats i en av simhallarna: Tokyo Tatsumi International Swimming Center.

Simhallen invigdes år 1993, har plats för 3635 åskådare och har varit värd till flertalet japanska simmästerskap. Under sommar-OS ska arenan vara värd för tävlingarna i vattenpolo.

Asbest i arenan

Enligt Kyodo News har det livsfarliga ämnet asbest påträffats på två olika ställen vid en pelare i ett brandsäkert utrymme i arenan.

Enligt arrangören påträffades ämnet i ett område som publiken vanligtvis inte rör sig på, men likväl tvingas man nu till ”omfattande saneringsåtgärder”. Enligt Kyodo News handlar det om ”akuta åtgärder” för att säkerställa att ingen asbest finns kvar i hallen inför sommar-OS.  

Asbest är sedan länge förbjudet att använda i Sverige av hälsoskäl, men det finns framför allt kvar i äldre byggnader och utgör en stor risk för de som arbetar i till exempel byggbranschen, enligt Arbetsmiljöverket.

Eftersom asbest är ett mineralfiber med små och tunna partiklar har de väldigt lätt att tränga in i kroppen och kan orsaka allvarliga lungsjukdomar.

Planerna för Tokyo Tatsumi International Swimming Center byggnaden är att göra om till en isrink efter OS-spelen i sommar.

OS i Tokyo avgörs 24 juli-9 augusti.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.