Fina svarar på kritiken efter otäcka bilderna

Anita Alvarez hjälps upp ur vattnet.
Foto: ZSOLT SZIGETVARY / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Amerikanskan Anita Alvarez svimmade i vattnet och fick räddas av sin tränare.

Därefter riktades kritik mot badvakternas agerande vid händelsen.

Nu slår det internationella simförbundet tillbaka.

– De var snabba nog. Jag tycker inte att kritiken är rättvis, säger Cees-Rein van den Hoogenband, ordförande i Finas medicinska kommitté till SVT.

Det var under konstsimmets individuella final på sim-VM i Budapest som de otäcka bilderna utspelade sig under onsdagen.

Detta då amerikanskan Anita Alvarez svimmade i vattnet och fick räddas från botten av en bassäng av sin tränare, Andrea Fuentes.

Det hela gick bra till slut sedan Alvarez fått hjälp upp ur bassängen. Men trots det var hennes tränare kritiks efter händelsen.

– Det var verkligen läskigt. Jag var tvungen att hoppa i för badvakterna gjorde det inte, sade Fuentes till Marca 

”Jag är inte orolig”

Hon fortsatte:

– Jag sa att det inte stod rätt till, jag skrek på badvakterna att hoppa i vattnet, men de hörde mig inte eller så förstod de inte vad jag sade. Hon andades inte så jag simmade så fort jag kunde, som om det var en OS-final.

Nu svarar Fina på kritiken, som även gjort sig gällande i sociala medier, angående att badvakterna inte agerade tillräckligt snabbt. Ordföranden för Finas medicinska kommitté slår dessutom tillbaka mot Fuentes.

– Jag har inget att påpeka utan man har följt alla riktlinjer. Vi har de bästa medicinska teamen här, jag är inte orolig, säger Cees-Rein van den Hoogenband till SVT Sport.

Bland annat refererar han till att en liknande händelse inträffat tidigare, med samma simmare.

– De (badvakterna) var snabba nog. Jag tycker inte att den kritiken är rättvis. Tränaren var väldigt snabb, hon kanske väntade sig att något kunde hända. Vi känner till den här tjejen, det har hänt förut. Bland annat i Barcelona förra året, då hände det två gånger. Jag tror att de var extra vaksamma. Kollar man tillbaka så gjorde bakvakterna ett bra jobb, säger han.

Sjöström vill förlänga monstersviten

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.