Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Fattar inte varför hon gör det här”

Lia Thomas
Foto: CHRIS SZAGOLA / AP TT NYHETSBYRÅN
Caitlyn Jenner
Foto: NINA PROMMER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Lia Thomas föddes som man. 

Nu krossar hon rekord efter rekord. 

Men enligt den förre OS-medaljören Caitlyn Jenner, som själv genomgick en könskorrigering år 2015, borde hon inte få tävla.

– Jag förstår inte varför hon gör det, säger Jenner till Fox News enligt New York Post.

– Jag har sagt från början att biologiska killar inte ska får hålla på med damidrott. Vi måste skydda damidrotten, det säger Caitlyn Jenner i en intervju med Fox News enligt New York Post.  

Bakgrunden till uttalandet är den uppmärksammade collegesimmaren Lia Thomas från University of Pennsylvania, som har tidigare tävlat som man men efter att genomgått en könskorrigering krossar rekord i damklassen. 

– Jag respekterar hennes beslut att leva sitt liv autentiskt. Hundra procent. Men med det följer också ett ansvar och integritet, säger Jenner. 

Reglerna ses över

Jenner påstår att Thomas agerande snarare skapar misstro och skadar transcommunityn samtidigt som det försvårar arbetet med utmaningarna transpersoner lever med. 

– Jag förstår inte varför hon gör det. Hon vet att när hon simmar så slår hon konkurrenterna med två varv, säger Jenner och fortsätter. 

– Hennes händer är större. Hon kan simma snabbare. Det vet vi. Jag lider med de andra idrottarna där ute som hon tävlar mot, för i en vaken värld måste de säga: ”jisses, det här är toppen”. Nej det är det inte. 

I ett uttalande menar Ivy League att Thomas följer alla de regler som finns. NCAA - som organiserar sport på college och universitetsnivå - kommer nu att ha ett möte där regelverket transidrottare kommer att diskuteras. 

Caitlyn Jenner föddes som man och hette tidigare Bruce Jenner. Hon tog OS guld i tiokamp vid sommarspelen i Montreal 1976. År 2015 genomgick hon en hormonbehandling och lever sedan dess som kvinna. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.