Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Fattar inte varför folk får för sig att göra så”

Sarah Sjöström historisk – tog tredje raka guldet.
Sarah Sjöström.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sarah Sjöström blev historisk när hon som första kvinna tog fem individuella medaljer i ett och samma VM.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Fem VM-medaljer i samma mästerskap och hon blev historisk.

Ändå upplever Sarah Sjöström, 26, missnöje.

– Jag kan känna att folk är besvikna. Som att jag har misslyckats när jag tar silver, säger Sjöström som också berättar om olusten inför okända människors kramar och hur hon vill hjälpa sin cancersjuka vän.

Hon är morgonpigg som alltid, beställer det vanliga frukostpaketet på stamfiket ett stenkast från lägenheten på Södermalm i Stockholm.

Men de senaste veckorna har inte alls varit som vanligt.

Hon har sin första riktiga ledighet på tre år, och det som gör den extra speciell – Sarah Sjöström har inte tränat någonting sedan VM i Sydkorea.

– På mina ledigheter efter andra mästerskap har jag kört åtminstone ett pass om dagen med någon form av träning. Men den här gången har jag inte gjort det. Jag har inte orkat.

VM i Gwangju blev en enda stor succé för Sarah Sjöström. Hon tog medalj på alla distanser hon körde, och blev dessutom första kvinna att ta fem individuella medaljer i ett och samma VM. En historisk prestation.

– Statsministern ringde och gratulerade och så fick jag telegram från kungen, men det har blivit lite vardag för mig. De där gratulationerna, säger Sarah Sjöström med ett skratt.

Det är först nu, flera veckor efter VM, som hon blickar tillbaka.

– Jag har inte reflekterat så mycket över VM än. Jag gick hem och stängde av allt. Jag har inte ens pratat om simning de senaste veckorna.

”Många var nog besvikna”

Sjöström tar en tugga på mackan innan hon fortsätter:

– Men det var ett helt fantastiskt mästerskap, med många medaljer. Och jag kom till VM med ett riktigt tufft program, det tuffaste jag någonsin haft.

– Jag visste inte hur jag skulle klara det. Men det gick väldigt bra. Visst, jag kanske hade vunnit 50 fritt om jag inte hade ställt upp på 200 fritt, jag hade kanske simmat ännu snabbare på finalen i 50 fjärilsim. Och varit mycket snabbare på 100 frisim om jag inte simmat 200 frisim. Men jag är ändå glad att jag gjorde det.

Däremot är inte Sarah Sjöström säker på att alla andra är lika nöjda.

– Jag tog ju ”bara” silver i det första loppet, och då var det nog många som var besvikna.

Känner du så?

– Jo, men lite. När man får frågor från er journalister om ”är allt bra med dig?” och så där. Som att jag har misslyckats, fast jag vann silver och var jättenöjd.

– Det är lite jobbigt att lära sig att hantera det.

– Det många glömmer är att när jag har vunnit lopp så är det med väldigt små marginaler. Visst, 50 och 100 fjäril är annorlunda, men i alla andra grenar har det bara skilt någon tiondel. Det är tufft att tro att jag ska vinna varenda gång. Folk fattar inte hur lite en tiondel är.

– Det här är två tiondelar, så lite är det. 

Sarah Sjöström knäpper till med fingrarna en gång.

– Marginalerna är extremt små och jag är jätteglad när jag är med där uppe och tar medalj.

Sarah Sjöström blev historisk när hon som första kvinna tog fem individuella medaljer i ett och samma VM. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

De fem VM-medaljerna Sarah Sjöström hade med sig hem från Sydkorea har hon, som alltid med priser efter mästerskap, packat ner i en låda hemma i lägenheten.

– Jag gillar inte ha priser framme. Det är bara min sambo som har, han är inte lika ödmjuk. När han har vunnit en medalj i fäktning så ska han visa upp den, haha.

Sarah Sjöström är sambo med Johan de Jong Skierus, jurist och fäktningsinstruktör.

– En del kanske tror att man tar fram sina priser och kollar på dem ibland, men det gör jag aldrig. Den allra första medaljen jag vann, den tog jag nog med och visade upp i skolan.

– Nu tittar jag hellre på bankkontot. Det är jätteroligt att logga in på internetbanken.

Hon vill inte säga några summor, men ”det har gått bra ekonomiskt” för Sarah Sjöström de senaste åren.

– Det är kul att jag kan tjäna pengar på den här sporten, det var ingenting som jag räknade med när jag började simma. I början var det småpengar, men nu är det mer.

Har du unnat dig något efter VM?

– Jag var i Köpenhamn och shoppade kläder, och då tittade jag faktiskt inte så mycket på prislapparna på saker som jag ville ha.

Sarah Sjöström och sambon Johan de Jong Skierus. Foto: KARIN TÖRNBLOM/TT / KARIN TÖRNBLOM TT NYHETSBYRÅN

”Det tycker jag inte om”

En kvinna kommer fram till bordet på uteserveringen där vi sitter. Hon vill gratulera Sarah Sjöström till alla framgångarna i simbassängen.

Det är hon inte ensam om.

– När det har gått bra i ett mästerskap är det ofta stor uppståndelse, det är många som kommer fram på stan och vill säga grattis.

– Jag tycker att det är trevligt, jag har inga problem alls med det egentligen...

– Men när någon okänd person kommer fram och kramar mig, det tycker jag inte om. Jag vet inte hur jag ska reagera när sådant händer. Jag fattar inte varför folk får för sig att göra sådant, krama en person de inte känner. Det känns väldigt underligt.

Blir du arg när det händer?

– Jag blir sällan arg. Och det tar nästan en kvart innan jag fattar vad som har hänt, men jag gillar det inte.

”Den värsta mardrömmen”

I går fyllde Sarah Sjöström 26 år, något hon firade med sambon Johan med en hotellvistelse hemma i Stockholm.

– 26! Det låter mycket äldre än 25, nu kommer jag inte ens få ungdomsrabatt på tåg och flyg längre.

Inför sin födelsedag startade Sarah Sjöström en insamling på sin Facebook-sida till förmån för Barncancerfonden, en organisation hon är ambassadör för.

Men det fanns också en ytterligare anledning.

Tidigare i år kom beskedet att den japanska simstjärnan Rikako Ikee drabbats av leukemi. Ikee är inte bara en konkurrent till Sjöström utan också nära vän.

– Det är klart att jag tänkte på henne också när jag drog i gång den här insamlingen. Även om det inte hjälper henne specifikt så vill jag försöka bidra till att hjälpa människor som drabbas av cancer och att forskningen ska gå framåt.

– Det ligger mig extra nära nu när en vän har drabbats av cancer. Att någon i ens närhet, familjemedlem eller vän, drabbas av cancer är den värsta mardrömmen.

”Jag kommer sluta långsamt”

26 år och Sarah Sjöström har redan vunnit allt som går att vinna.

Men någon mättnad eller slutdatum ser hon inte.

– Jag har aldrig någonsin sagt att jag ska vinna den här medaljen eller jag ska göra det här innan jag slutar. Det hör man många andra idrottare gör, men så tänker inte jag.

– Jag tror att jag långsamt kommer att sluta, försvinna bort. Helt plötsligt kanske man inte kvalar in på tävlingar längre.

– Men jag tror fortfarande att jag kan bli snabbare och bättre än vad jag är nu. Mitt huvudmål är att jag ska utvecklas hela tiden, men jag måste ha en ännu mer långsiktig plan nu än när jag var yngre.

Känner du dig lika motiverad som när du var 20?

– Jag tycker att det är ännu roligare nu faktiskt. VM i Sydkorea var det bästa mästerskapet jag varit på, även om man bortser från medaljerna. Vi hade väldigt bra stämnig i truppen och mycket kul.

Vunnit 34 OS-, VM- och EM-guld

Namn: Sarah Sjöström.

Född: 17 augusti 1993.

Bor: Stockholm. 

Klubb: Södertörns SS.

Meriter

OS (i långbana): 1 guld, 1 silver, 1 brons.

VM (i långbana): 8 guld, 6 silver, 3 brons.

VM (i kortbana): 3 guld, 1 silver.

EM (i långbana): 14 guld, 6 silver, 3 brons.

EM (i kortbana): 8 guld, 11 silver, 1 brons.

Världsrekord: 4 i långbana, 3 i kortbana.

Övrigt: Jerringprisvinnare 2014 och 2015, Bragdguldet 2015 och 2017, världens bästa kvinnliga simmare 2017, Europas bästa kvinnliga simmare 2015, Europas bästa kvinnliga idrottare 2017.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.