Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Erkände mobbning – nu utskälld av danskarna

Foto: BILDBYRÅN
Foto: BILDBYRÅN
Foto: MARK J. TERRILL / AP SCANPIX SWEDEN
Foto: AP AP
Foto: DAVID EBENER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Jeanette Ottesen, 33, är i blåsväder.

Danska simstjärnan erkände att hon var en mobbare. 

Nu har ursäkten skapat en kritikstorm. 

Jeanette Ottesen har bland annat vunnit VM-guld på 100 meter frisim 2011 och två år senare vann hon VM-guld på 50 meter fjäril. Ottesen anses vara en av Danmarks mest framgångsrika simmare och nu har hon släppt en självbiografi. 

TV2 har tagit del av ett kapitel där Ottesen, som är ambassadör för flera antimobbningskampanjer, erkänner att hon själv var en mobbare. Hon hade, tillsammans med andra simstjärnor, mobbat Lotte Friis. 

I boken ber hon ursäkt ”av hela sitt hjärta” och beskriver Friis som ”ett klassiskt mobbningsoffer” och ”någon som bara ger upp”. 

Jeanette Ottesen: ”Är smärtsamt”

Det har fått Danmark att se rött. I kommentarsfältet uttrycker många stor frustration och menar att Jeanette Ottesen inte vill be om ursäkt. Dessutom hade hon kunnat uttrycka det på ett annat sätt. 

– Jag skriver den här boken utifrån mina erfarenheter, på gott och ont. Även när det mesta handlat om ondska så har jag velat vara ärlig. Jag tycker att kritiken är tagen ur sitt sammanhang, säger Ottesen enligt TV2. 

Ottesen, som är i dag är 33 år gammal, säger att hennes beteende var ”helt fel”. Hon poängterar att det är viktigt att prata om mobbning för att få slut på det.

– Vi pratar inte om det för att det är smärtsam att bli stämplad som en dålig människa. Men vi måste göra det. 

Lotte Friis: ”Det som stör mig”

TV2: Kan du förstå att det är oförskämt att du kallar Lotte Friis ”ett klassiskt mobbningsoffer”? 

– Jag är välmedveten om att en del kommer bli upprörda, men jag säger bara som det är. Det vore lättare att låta bli, men på något sätt är jag faktiskt stolt över att erkänna att jag har gjort misstag, säger Ottesen. 

Förra veckan gästade Lotte Friis TV2-programmet ”Go Aften Live”. Där beklagade Friis att hennes namn florerats mer än själva ämnet – nämligen mobbning.  

– Det som stör mig med den här historien är att det kommer alltid finnas kvar på internet. Mina framtida barn kommer kunna läsa om mobbningsoffret Lotte, säger den förra detta elitsimmerskan. 

Sjöström om resan tillbaka

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.