Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅNFoto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
 Foto: JESSICA GOW/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅNFoto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN
 Foto: PETTER ARVIDSON / BILDBYRÅN

Krossade alla – sen gav hon bort guldet

Publicerad
Uppdaterad

Det dröjde till mästerskapets sista dag. 

Men nu har Sarah Sjöström, 24, äntligen tagit ett guld på kortbane-EM i Köpenhamn.

Sjöström slog till på favoritdistansen 100 meter fjäril. 

– Det är fantastiskt bra simmat, säger SVT:s expertkommentator Lars Frölander.

Tiden?

55,00 - ett nytt mästerskapsrekord och efter priscermonin gav hon ytterligare glädje när hon skänkte bort sin medalj.

 

Det har varit stolpe ut för Sarah Sjöström under kortbane-EM i Köpenhamn. Sjöström missade final på 50 meter fjäril, och missade guldet på 100 meter frisim dagen efter.

– Jag hade vunnit det här loppet om jag hade gjort en bättre målgång. Jag vet inte. Jag vet inte vad som inte klaffar. Jag har ingen jävla aning, sa en frustrerad Sjöström efter silvermedaljen.

Men på söndagen klaffade det bättre - och svenskan tog mästerskapets första guldmedalj.

Sarah Sjöström var starkast på 100 meter fjäril, en distans hon är regerande olympisk och världsmästare i. Nu kan hon även lägga europamästare på kortbana till listan. 

Sarah Sjöström vann EM-guld

Och väl i bassängen var det inget snack. Sjöström ledde från start til måll, och ryckte framför allt ifrån sina konkurrenter på de två sista längderna. I mål var Sjöström överlägsen och noterades för tiden 55,00 - ett nytt mästerskapsrekord. 

– Det var dukat för guld. Och det är guld, säger SVT:s kommentator Staffan Lindeborg. 

Louise Hansson slutade fyra i finalen, drygt 30 hundradelar från bronsmedaljören, hemmasimmaren Emilie Beckman. 

– Louise Hansson gjorde också ett kanonlopp, säger Lars Frölander i SVT:s sändning.

Efter priscermonin gav Sarah Sjöström bort sin guldmedalj till en svensk supporter i publiken. På bilderna kan man se hur barnet som fick medaljen glatt håller upp guldmedaljen. 

– Åh, Sarah Sjöström ger bort sin guldmedalj till en förvånad svensk supporter. Var rädd om den, kommenterar Staffan Lindeborg i SVT.

En repris på gårdagens succéman Adam Peatys drag. Efter priscermonin gav också han bort sin medalj. 

– Att inspirera våra fans, det är det största vi kan göra, sa Peaty då till SVT Sport.

Sarah Sjöström tog senare under kvällen även guld på 50 meter frisim. 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag