Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Dramat – stjärnan hoppar av igen: ”Det är brutalt”

Katie Ledecky Foto: LEE JIN-MAN / AP TT NYHETSBYRÅN
Sarah Sjöström Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström gav svar på tal efter skrällförlusten på 100 meter fjäril och var snabbast i försöken på 200 meter fritt i sim-VM.

Dessutom strök sig två av de största förhandsfavoriterna precis före start – och Katie Ledeckys sjukdom är så illa att hon även missar paradgrenen 1500 meter. 

Sjöström gick enkelt vidare från sin semifinal.

Super-Sarah, som överraskande blev silver-Sarah i finalen på 100 meter fjäril i går, gav konkurrenterna ett tydligt besked i försöken på 200 meter fritt.

Hon blir att räkna med trots förlusten på sin favoritdistans.

Svenskan slog till med årsbästa när hon simmade in på 1.55,14, vilket var 88 hundradelar snabbare än Siobhan Haughey, Hongkong.

"Ville vinna"

Årets världsetta på distansen, australiskan Ariarne Titmus, var totaltrea med 1.56,34.

– Jag är riktigt nöjd med säsongsbästa. Målet var att ta mig till semifinal. Jag visste inte riktigt hur mitt tempo var eftersom jag simmade i det första seedade heatet, så jag kände att jag inte kunde hålla tillbaka farten alltför mycket. Jag ville vinna heatet, säger Sjöström som var dryga sekunden över sitt svenska rekord.

Svenskan gör sin första mästerskapsstart på distansen sedan OS i Rio de Janeiro 2016 då hon tog silver.

OS-guldvinnaren Katie Ledecky, USA, och australiskan Emma McKeon, världstvåa på distansen i år, valde att stryka sig minuterna före start på grund av sjukdom.

Det gör att striden om medaljer öppnar upp sig rejält.

"Blir tuffare"

Det spekulerades också om Sjöström skulle komma till start efter den oväntade förlusten på 100 meter fjäril där kanadensiska 19-åringen Maggie MacNeil skrällvann.

Men Sjöström var tydlig redan i måndags med att hon skulle fullfölja sitt rekordtuffa mästerskapsprogram med fem individuella starter. Svenskan har en slags hatkärlek till den energikrävande 200-metersdistansen och sade efter Rio att hon hade simmat den för sista gången.

Ändå är hon nu tillbaka.

– Jag vill utmana mig själv. När jag har med 200 meter fritt i mitt schema så känner jag att jag blir lite tuffare. Om jag kan klara 200 meter fritt så känns alla de andra distanserna mycket lättare, säger hon.

Sjöström är klar för final på distansen, som simmas på onsdagseftermiddagen.

Ledecky står över ännu ett lopp

Men Ledecky missar inte bara 200 meter fritt. Hon väljer också att stå över sin paradgren, 1500 meter.

”Det är en brutal utveckling för Katie. Riktigt tråkigt att se, speciellt under årets största tävling”, skriver journalisten Pat Forde.