Douglas, 40, död – under omöjliga testet

Douglas Waymark.
Foto: Facebook
Douglas Waymark.
Foto: Facebook.

Douglas Waymark skulle utföra en utmaning som bara 25 människor någonsin klarat av att genomföra.

Men försöket slutade i katastrof och ledde till 40-åringens död. 

Douglas Waymark var en man med tunga meriter som hobbyäventyrare. Som största bragd hade han en bestigning av världens högsta berg, Mount Everest. Tanken var att han skulle överträffa detta med att simma över Engelska kanalen – men försöket slutade i en katastrof.

Den brittiska kustbevakningen har bekräftat att man fick ett nödrop vid 21.20 i går. Då hade Waymark kommit in på franskt vatten och börjat känna av kroppsliga svårigheter. Knappt tre timmar senare var han död. 

Systerns sorg efter dödsfallet

Waymarks syster Jo Ikel har bekräftat dödsfallet på Facebook.

"Douglas Waymark avslutade sin simtur över kanalen i förtid. I går kväll kände han att han inte kunde genomföra den och simmade över till sin assistansbåt. Han svimmade av och togs med helikopter till ett sjukhus i Ashford. Vid midnatt dog han. Vi är alla bedrövade, men vi finner tröst i att han dog när han gjorde det han älskade allra mest", skriver Ikel enligt The Guardian. 

– Alla vi som kände honom har så många minnen av honom, har delat så många fina stunder med honom, jag är säker på att alla mår otroligt dåligt nu, säger vännen Graham Fletcher. 

– Han pressade sig själv till den yttersta gränsen, säger Kevin Murphy, ordförande för myndigheten som övervakar kanalsimningar. 

Bara 25 har klarat det

Simturen över den Engelska kanalen var en del av en större utmaning som kallas Enduroman Arch To Arch. Den började med en löprunda på 14 mil från centrala London till Dover och skulle fortsätta med simningen. Om Waymark kommit i land skulle han därefter cykla i nästa 30 mil från Calais till Triumfbågen i Paris. 

Endast 25 människor har någonsin lyckats genomföra hela triatlonet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.