Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Diskades när baddräkten visade för mycket rumpa

Foto: INSTAGRAM
Foto: National Federation of High Schools

En 17-årig tjej blev fråntagen segern i ett simlopp för att hennes baddräkt visade för mycket av hennes bakdel. 

Fallet Breckynn Willis rör upp starka känslor i USA. 

Breckynn Willis är en av Alaskas största simtalanger. När delstatens bästa tonåringar möttes i ett mästerskap tog hon enkelt hem segern i 100 meter fritt.

Men efter loppet kom bakslaget – Willis var diskad. Och inte för en tjuvstart, utan för att en domare tyckte att hennes baddräkt visade för mycket hud. 

– Domaren sa att hennes baddräkt hade åkt upp så mycket att man kunde se skinkorna röra vid varandra, säger tävlingsfunktionären Anette Rohde till Anchorage Daily News.  

Nu anklagas domaren i fråga för diskriminering. Tränaren Lauren Langford är rasande.

”Flickorna får lida”

– Resten av laget hade samma dräkt och hon var den enda som blev diskad. Jag tycker att hon har blivit utsatt för en häxjakt under hela året, säger Langford. 

– Hon och hennes systrar får lida, inte för hur de bär sina dräkter, utan för hur dräkterna sitter på deras kurviga kroppar. 

– Jag mår så dåligt för de här unga flickorna har fått lida. 

Domaren har i sin tur refererat till reglerna för amerikanska skoltävlingar i simning. Dessa stipulerar att pojksimmare måste bära dräkter som täcker båda skinkorna. Damsimmares dräkter måste täcka både skinkorna och brösten. 

Willis har dock fått rätt i efterhand. ASAA, Alaska School Activities Association, valde att ge supertalangen segern tillbaka i efterhand efter att ha granskat fallet. 

 

Mer från sportredaktionen:

Petronella Ekroth i ”Sportklubben” om den europeiska damfotbollen.