Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Diskades när baddräkten visade för mycket rumpa

Foto: INSTAGRAM
Foto: National Federation of High Schools

En 17-årig tjej blev fråntagen segern i ett simlopp för att hennes baddräkt visade för mycket av hennes bakdel. 

Fallet Breckynn Willis rör upp starka känslor i USA. 

Breckynn Willis är en av Alaskas största simtalanger. När delstatens bästa tonåringar möttes i ett mästerskap tog hon enkelt hem segern i 100 meter fritt.

Men efter loppet kom bakslaget – Willis var diskad. Och inte för en tjuvstart, utan för att en domare tyckte att hennes baddräkt visade för mycket hud. 

– Domaren sa att hennes baddräkt hade åkt upp så mycket att man kunde se skinkorna röra vid varandra, säger tävlingsfunktionären Anette Rohde till Anchorage Daily News.  

Nu anklagas domaren i fråga för diskriminering. Tränaren Lauren Langford är rasande.

”Flickorna får lida”

– Resten av laget hade samma dräkt och hon var den enda som blev diskad. Jag tycker att hon har blivit utsatt för en häxjakt under hela året, säger Langford. 

– Hon och hennes systrar får lida, inte för hur de bär sina dräkter, utan för hur dräkterna sitter på deras kurviga kroppar. 

– Jag mår så dåligt för de här unga flickorna har fått lida. 

Domaren har i sin tur refererat till reglerna för amerikanska skoltävlingar i simning. Dessa stipulerar att pojksimmare måste bära dräkter som täcker båda skinkorna. Damsimmares dräkter måste täcka både skinkorna och brösten. 

Willis har dock fått rätt i efterhand. ASAA, Alaska School Activities Association, valde att ge supertalangen segern tillbaka i efterhand efter att ha granskat fallet. 

 

Mer från sportredaktionen:

Petronella Ekroth i ”Sportklubben” om den europeiska damfotbollen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.