Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Ilskan mot ”sportens mest hatade person”

Sun Yang.Foto: DE PAULA/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK / DE PAULA/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Sarah Sjöström.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sun Yang rörde upp starka känslor under sim-VM. Han riskerar nu att stängas av i åtta år efter en dopingöverträdelse, och de svenska stjärnorna ser fram emot att fallet snart ska få ett slut.

– Det är jätteskönt, framför allt för mina kompisar som tävlar mot Sun Yang på mästerskap. De vill inte ha honom bredvid sig i finalerna på mästerskap, säger Sarah Sjöström till Aftonbladet. 

Sun Yang skapade stora rubriker sim-VM. Han tog guld på både 400 meter frisim och 200 meter frisim – men när medaljerna skulle delas ut så vägrade konkurrenterna att skaka hans hand.

Anledningen bakom detta är kinesens historia med doping, som har lett till att han kallats för ”sportens mest hatade”.

Sun Yang stängdes av tre månader 2014, men var tillbaka och tävlade under OS i Rio. I början av 2019 briserade en ny skandal kring simmaren efter att Sunday Times rapporterat att Yang och hans stab slagit sönder ett blodprov med en hammare efter ett oannonserat test i september 2018. 

Sun Yang uppgavs dessutom ha anklagat dopingkontrollanten för att sakna rätt dokumentation och ska ha vägrat lämna ett urinprov.

Michelle Coleman: ”Skönt att något händer”

Sung Yang fick trots detta tävla under VM, vilket var det som föranledde kritiken hos konkurrenterna.

Nu ska fallet dock till slut ta upp i idrottens skiljedomstol Cas, och om Sun Yang bedöms skyldig riskerar han en avstängning på mellan två och åtta år.

– Det har varit ett tumultartat VM för oss. Det är jätteskönt att det äntligen är på tal och att det håller på att bli upprättelse för allt det där. Det är skönt att något händer med det fallet, säger den svenska simstjärnan Michelle Coleman till Aftonbladet.   

Hon får medhåll av landslagskollegan Sarah Sjöström, som medger att även hon skulle haft svårt att tävla mot kinesen.

– Absolut. Då hade man kanske haft ännu mer förståelse. Jag fattar ju att det sista man vill göra är att tävla mot en fuskare, säger hon.