Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Det håller inte – de hade blivit stämda”

Sarah Sjöström tillsammans med den sydafrikanske simmaren Chad le Clos.Foto: FABIO FERRARI / AP TT NYHETSBYRÅN
Sveriges förbundskapten Ulrika Sandmark.Foto: BILDBYRÅN
Daniel Wessfeldt bakom Christian Olsson och Sarah Sjöström under OS i Rio 2016.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: STELLA PICTURES/XINHUA

Ett storbråk skakade simningen - och fick Sarah Sjöström att ryta ifrån.

Fjolårets nya penningstinna tour fick det internationella förbundet att hota de aktiva med långa avstängningar.

Men simmarna vann fajten, och den kontroversiella touren lever vidare. 

– Man kan inte hindra någon att arbeta, det håller inte rättsligt. Fina ville behålla makten men om de hade fortsatt förbjuda det här hade de förmodligen blivit stämda, säger Sjöströms agent Daniel Wessfeldt. 

International Swimming League har dundrat i gång. Förra veckan avgjordes den första deltävlingen i Indiananapolis. Och allt var sig likt i simvärlden när Sarah Sjöström tog hem alla fem lopp som hon ställde upp i.

Den nya lagtävlingen som lockat de allra största simnamnen fortsätter under helgen med tävlingar i Neapel. Därefter följer ytterligare fyra tävlingshelger under hösten innan lagen som tar sig till final gör upp i Las Vegas.

Utbrytarligan International Swimming Legue, ISL, revolutionerar simvärlden och ger de aktiva större möjligheter till prispengar än världscupen gjort tidigare tack vare den ukrainske storsponsorn och miljardären Konstantin Grigorisjin. De aktiva sägs kunna tjäna 45 miljoner kronor under en säsong, vilket kan jämföras med de 1,4 miljoner som Sjöström fick för sin totalseger i världscupen i november förra året.

”Kan inte hindra någon att arbeta”

Men det blev ingen lätt start för den nya ligan. Internationella simförbundet Fina hotade förra året med att stänga av alla som deltog i International Swimming Leagues tävlingar i två år, vilket gjorde att en tävling i Turin fick ställas in

Hotet från Fina gjorde att flera storstjärnor gick till attack mot Fina. 

– Väldigt få simmare kan försörja sig på simning, medan Fina tjänar massor. Fina bryr sig inte i första hand om simmarna. Fina tar vår sport tillbaka till medeltiden genom att blockera ISL. De kan samexistera, sa världsmästaren Michael Andrew bland annat.

Sarah Sjöström var också ett av ISL:s affischnamn som kämpade för att få tävla. Det fick hon till slut och hennes agent Daniel Wessfeldt tycker att allt annat hade varit orimligt.

– Man kan inte hindra någon att arbeta, det håller inte rättsligt. Fina ville behålla makten men om de hade fortsatt förbjuda det här hade de förmodligen blivit stämda, säger Wessfeldt.

Nytt tävlingsupplägg med ISL 

En Sarah Sjöström som inte var formtoppad fick alltså en drömstart på touren förra veckan med fem segrar.

– Hon är ju ”the big star”. Hon kan inte simma dåligt trots att hon redan är inställd på OS i Tokyo. Hon är en makalös idrottskvinna som man aldrig slutar förundras över, säger Wessfeldt.

Sveriges förbundskapten Ulrika Sandmark är också glad över att Sjöström tävlar i den nya touren.

– Det är alltid bra om man lyckas lösa saker för simmarnas bästa. Det är klart att det blir konkurrens med världscupen men det kan tjäna sitt syfte också när vi fortfarande har andra duktiga simmare i världscupen.

– ISL är ett bra komplement till tävlingarna vi redan har. Det är svårt för en världsartist som Sarah Sjöström att hitta motstånd. Det är bra att hon får tävla mot de bästa motståndarna från USA, Australien och Japan. 

Förutom annat motstånd för Sjöström i ISL får hon också tävlingar med ett helt annat upplägg. Simmare från olika länder formeras i lag som möter varandra.

– Vi har inte riktigt haft sånt här i simningen förut så det är roligt att det händer något nytt. Sedan finns det goda möjligheter att tjäna pengar också, säger Sandmark. 

”Simmare har aldrig varit bortskämda”

Just prispengarna är en snackis och det som lockat storstjärnorna till touren. Daniel Wessfeldt hoppas att fler sponsorer än den ukrainske miljardären hoppar på.

– Det var lite så friidrotten skapade Diamond League. Simmare har aldrig varit borskämda med några större prispengar så det är bra för sporten att det kommer in mer pengar. De är väl värda det, säger Wessfeldt.

Sjöström avstår EM i vinter men hennes agent tror inte att ISL kommer innebära att mästerskap som VM och EM tappar status. 

– Att Sarah står över EM har inget med ISL att göra. Hon känner bara att hon behöver lugna sig lite när det drar ihop sig mot OS. Men det är klart att folk hellre vill vara där det finns mer pengar.

Förbundskaptenen Ulrika Sandmark är inte heller bekymrad över att mindre välbetalda tävlingar tappar i status. 

– Risken finns väl alltid men då får man lösa det. Jag tycker det är jättebra att simmare får möjlighet att leva mer på sin idrott. I Sverige är det bara Sarah som kan göra det i stort sett.

– Man ska alltid se till de aktiva och det blir ett tänk som kan gynna fler på sikt, vi måste sträva efter att man ska kunna leva på simningen.