Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

“De kan ju dö i förtid – kan inte vara värt det”

I dokumentärserien ”Life on hold” får du träffa idrottare när deras säsong tagit paus på grund av coronautbrottet. Se hela programmet på DPlay.
Sarah Sjöström.Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Sarah SjöströmFoto: OLLE SPORRONG

Dopingtesterna inom idrotten är betydligt färre under corona-pandemin. 

Något som bekymrar den svenska simstjärnan Sarah Sjöström.

Men som hon också hoppas ska leda till att de som dopar sig får sig en tankeställare kring vad de utsätter sina kroppar för.

– De kan ju till och med dö i förtid av det, säger Sjöström till DN

Corona-pandemin har lett till att i stort sett samtliga idrottsevenemang ställts in världen över. 

Sarah Sjöström har, i stället för att ladda för OS i Tokyo, befunnit sig hemma i Sverige och Stockholm sedan i slutet av februari. Det efter att tävling efter tävling ställdes in, och till slut även OS. 

Den 26-åriga simstjärnan har tidigare berättat för SportExpressen hur hon hanterar den nya vardagssituationen. 

– Jag tränar ändå men jag tränar väldigt mycket mindre än jag skulle ha gjort om OS varit i sommar. Nu simtränar jag varje morgon men resten av dagen gör jag lite vad jag vill. Ibland innebär det ett träningspass till, men jag kan också göra något helt annat. 

Sjöström menar också att hon har fått en välbehövlig vila från en annars tävlingsintensiv tillvaro. 

– Jag får passa på att vila. Det kanske jag har behövt länge, men inte hunnit med. Jag har öst runt som en dåre i flera, flera år så det här är första gången som jag bara är hemma och får landa och ta det lite lugnt. Och jag kan verkligen uppskatta det, även om jag älskar att tävla. 

”De kan ju till och med dö i förtid”

Under corona-pandemin är antalet dopingtest betydligt färre än vanligt i idrottsvärlden, något som Sarah Sjöström, i en intervju med Dagens Nyheter, berättar bekymrar henne. 

– Jag tycker inte det är några större problem att hålla motivationen uppe trots att det inte är några tävlingar. Det enda som får mig att tappa motivationen en aning är just tanken på att det kan leda till att dopingen ökar, säger Sjöström till DN. 

Hon hoppas dock att de idrottare som ägnar sig åt doping får sig en tankställare under tävlingsuppehållet som råder.

– Man önskar ju att alla idrottare som tänker tanken på att fuska också tar en stund och funderar över att de inte bara förstör för idrotten, utan att de också förstör sina egna kroppar. Ja, de kan ju till och med dö i förtid av det. Den risken kan väl ingen medalj vara värd?, säger hon till DN. 

 

LÄS MER: Sjöströms OS-kritik: ”Hade aldrig hänt i Sverige” 

LÄS MER: Sjöström: ”Många förstår inte, det är noll kronor” 

I ”Superstars på hemmaplan” visar Sarah Sjöström upp sitt hem för programledaren Jessica Almenäs. Se hela programmet på DPlay.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.