Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Chrunak: ”Vad är det för skitsnack!?”

Hans ChrunakFoto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sarah SjöströmFoto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sarah Sjöström har slagit ett nytt medaljrekord på VM.

Hans Chrunak reagerar över kritiken mot henne – men vill att svenskan ändrar sitt tävlingsupplägg till OS i Tokyo 2020.

– Vi kommer nog aldrig se henne simma så här många distanser igen, hoppas jag, säger han.

Efter två brons (200 meter fritt och 100 meter fritt) och ett silver (100 meter fjäril) säkrade Sarah Sjöström sitt första VM-guld på 50 meter fjäril under lördagen.

Svenskan säkrade tredje raka VM-guldet på sin favoritdistans.

– Det var viktigt att vinna guld. Jag hade inte blivit glad om jag inte vunnit, men det behöver vi inte prata om nu, säger Sjöström efter loppet.

I och med medaljen är Sjöström den kvinnliga simmare som tagit flest individuella medaljer (15 stycken) genom historien. Förre förbundskaptenen och SVT-experten Hans Chrunak imponeras av 25-åringens bedrift. 

– Hon är den absolut största simmare vi någonsin har haft i Sverige, och kanske den största vi någonsin kommer att få. Hon är helt sanslöst bra, säger han.

Chrunak: ”Hon är makalöst bra”

– Man kan inte förvänta sig att hon ska vinna allt. Men hon är med där uppe och slåss i varje gren hon simmar. Fyra medaljer, nu vinner hon guld och det kanske blir ett till under söndagen. Hon gör ett fantastiskt VM.

Vad säger det om förväntningarna vi har på henne?

– Hon har skämt bort Sverige med sina enorma framgångar. De grenar hon vinner medaljer är ofta extremt tajta lopp. Hon är makalöst bra.

Chrunak fortsätter:

– Det kommer fram folk på stan som till och med är intresserade av simning och säger till mig: ”det går inte så bra för Sarah längre?”. Vad är det för skitsnack!? Hon har tagit fyra medaljer, säger han.

Vill se annan Sjöström-plan för OS

I VM i Budapest 2017 simmade Sjöström fyra individuella distanser. Till VM i Gwangju har hon också adderat 200 meter fritt till sitt program, där hon tog brons tidigare i veckan.

– På mästerskap kommer vi nog aldrig se henne simma såhär många distanser igen. Hoppas jag, säger Chrunak.

Det vill se ändring på Sjöströms schema – till OS i Tokyo nästa år.

– Jag tycker att hon ska ta bort 200 frisim. Hon borde fokusera på 100 frisim, 50 frisim och 100 fjäril. Tre individuella lopp på nästa OS nästa år och en lagkapp blir bra, säger han. 

Chrunak: ”Det gör djävulskt ont”

Varför det?

– 200 frisim är en jättetung distans. Hon har själv sagt flera gånger att hon inte gillar den. Det gör djävulskt ont med 200 frisim. Det är bättre att satsa mot 50 meter och 100 meter. Den är den höga farten, den längden och den mjölksyra man drar på sig... Det är en av de värsta distanserna som finns. Det tar tid att återhämta sig för att det suger så mycket i kroppen.

Tror du att hon resonerar så själv också?

– Ingen aning. Man vet aldrig med Sarah. Men det skulle förvåna mig om vi fick se henne på 200 frisim.

Under söndagen väntar Sjöströms sista individuella distans – finalen på 50 meter frisim. Sjöström var snabbast av samtliga i semifinalen på tiden 24,05. 

– Hon har en chans att vinna. Det är mycket som ska stämma. Men hon tar definitivt medalj, säger Chrunak.