Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bryter ihop – när hon får se bilderna på sig själv

Susie O'Neill ser reprisen av OS-finalen på 200 meter fjäril från 2000 för första gångenFoto: Skärmdump / Nova
Och hon bryter ihop. Foto: Skärmdump / Nova

Det har gått 19 år sedan Susie O’Neill förlorade det viktigaste loppet i sin karriär. 

När hon får se reprisen för första gången någonsin bryter hon ihop. 

- Jag ser bara ett misslyckande, säger hon enligt News.com.  

I slutet på 90-talet så var australiska Susie O’Neill en av världens främsta simmerskor. Hon tog, efter genombrottet i början av årtiondet, sitt första OS-guld på 200 meter fjäril i Atlanta 1996 och utsågs samma år till årets kvinnliga idrottare i Australien. 

Fyra år senare kom OS till Sydney och O’Neill verkade oslagbar. Hon hade inte förlorat ett lopp på 200 meter fjäril på sex år och i försöken slog hon det 19 år gamla världsrekordet på distansen. 

Men i finalen räckte hon inte hela vägen fram. 

Susie O'Neills värsta förlust någonsin

Från ingenstans kom den unga amerikanskan Misty Hyman, som gjorde sitt livs lopp, flygande fram i bassängen. Hyman fick tiden 2.05.88, ett nytt olympiskt rekord, något hon själv verkade ha svårt att ta in. Hon tittade flera gånger mot resultattavlan med misstro i ansiktet innan det gick upp för henne att hon var olympisk mästarinna. 

O’Neill simmade in som tvåa. Knappast ett dåligt resultat, men för henne var det en enormt stor motgång att inte få stå överst på pallen på sin favoritdistans inför hemmapubliken. 

Ögonblicket är så smärtsamt för O’Neill att hon inte kunnat titta på en repris av loppet, förrän nu. 

O'Neill bryter ihop när hon ser reprisen

I radioprogrammet Ash, Kip, Luttsy & Susie konfronteras hon för första gången med reprisen av loppet, 19 år efter att hon simmade det. 

När O’Neill ser sig själv simma in som tvåa bryter hon ihop. 

– Jag vet att det bara är ett lopp och jag vet rent logiskt att jag inte misslyckades. Men allt jag ser är ett misslyckande, säger hon genom tårarna enligt News.com.

– Inför loppet kände jag att det var mitt lopp. Att komma tvåa inför hemmapubliken var för mig ett misslyckande. 

O’Neill berättar att hon i alla år sedan dess försökt hitta en förklaring till varför hon inte vann - utan att lyckas. Efter att hon nu till slut sett reprisen ger inte henne några svar, men en chans att gå vidare. 

– Det känns lite som en lättnad. Även om jag förlorade där så är jag inte en förlorare i resten av mitt liv. Jag har gått vidare. 

Mer från sportredaktionen:

Missa inte senaste avsnittet av ”Sportklubben”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.