Beskedet: Sjöström avslutar samarbetet

Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Huaweis logga.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / IBL
Zara Larsson avslutade sitt samarbete tidigare i år.
Foto: JOE SUTTER / STELLA PICTURES/PACIFICCOASTNEWS/AVALON.RED B6
Fotbollsstjärnan Antoine Griezmann har också brutit med Huawei.
Foto: WWW.IMAGEPHOTOAGENCY.IT VIA WWW.IMAGO-IMAGES.DE / IMAGO IMAGES/GRIBAUDI/IMAGEPHOTO WWW.IMAGO-IMAGES.

Sarah Sjöström avslutar sitt samarbete med den kritiserade telekomjätten Huawei vid årsskiftet.

När det nuvarande avtalet går ut kommer det inte att förlängas.

– Jag har haft ett bra samarbete med Huawei Sverige, säger Sarah Sjöström till Aftonbladet.

I mars 2019 började Sarah Sjöström samarbeta med det kinesiska telekomföretaget Huawei. Tillsammans med Zara Larsson blev hon teleoperatörens och mobiltillverkarens ansikte utåt i Sverige.

Men samarbetet har varit kritiserat eftersom Huawei uppges ha nära kopplingar till den kinesiska staten. Företaget har upprepade gånger blivit anklagat för spionage och för att bidra till förtrycket av etniska minoriteter i Kina, i synnerhet uigurer som hålls inlåsta i provinsen Xinjiang. 

– De (idrottare som gör reklam) gör reklam för ett företag som kommer från ett auktoritärt land som vi vet håller på att utveckla vad jag skulle kalla för en digital auktoritärstat där de övervakar samhället, sa utrikespolitiska institutets Kinaexpert Tim Rühlig till SportExpressen i början av året.

Sarah Sjöström bryter med Huawei

Zara Larsson valde att avsluta samarbetet med Huawei i augusti men Sarah Sjöström fortsatte sitt samarbete.

– Jag kommenterar ingenting gällande politik eller liknande och det har jag aldrig gjort, meddelade Sjöström via sin agent Daniel Wessfeldt.

Men nu är det uppmärksammade samarbetet över. 

Under torsdagen meddelade Barcelonas fotbollsstjärna Antoine Griezmann att han skulle avsluta sitt samarbete med Huawei av politiska skäl och samma dag säger Sjöström till Aftonbladet att hennes avtal med Huawei inte kommer förlängas.

”Varit turbulent kring avtalet”

– Jag har haft ett bra samarbete med Huawei Sverige. Vi har ett tidsbegränsat avtal som går ut nu vid årsskiftet och båda parter är överens om att inte förlänga avtalet, säger hon till tidningen.

Hennes agent Daniel Wessfeldt menar att det avslutade samarbetet inte har att göra med den politiska situationen i Kina.

– Det du berättar nu med uigurerna har jag ingen aning om, det har säkert inte hon heller även om det varit turbulent kring avtalet i stort. Men jag vill betona att vi inte avbrutit något samarbete. Motivet till att inte förlänga får var och en spekulera kring, säger Wessfeldt till Aftonbladet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.