Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Avskydde stjärnan: ”Jag ville spy när jag såg det”

Se några av dagens toppnyheter inom sportvärlden
Sun Yang. Foto: DE PAULA/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK / DE PAULA/AGIF/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Cate Campbell (till vänster) och Britta Steffen (till höger). Foto: DANIEL OCHOA DE OLZA / AP

Sun Yang har siktet inställt på att vinna ett historiskt OS-guld på 800 meter i Tokyo nästa sommar. 

Men ingen annan vill att kinesen ska tillåtas i bassängen - han är avskydd i hela simvärlden.  

– Jag vill inte se den här killen tävla på något VM eller OS, säger britten Adam Peaty till Swimming World Magazine. 

I början på 10-talet bröt Sun Yang ny mark i simvärlden. Det började med att han slog världsrekord på 1500 meter och tog två guld på VM i Shanghai 2011. Året efter blev han den första kinesiska mannen att vinna ett OS-guld i simning när han tog hem segern i såväl 400 meter som 1500 meter fristil. 

Han har sedermera även vunnit OS-guld på 200 meter fritt och är den enda mannen i historien som vunnit såväl VM-guld som OS-guld på alla distanser från 200 till 1500 meter fritt. 

Men han har också simvärldens mest skamfilade rykte. 

Kaoset kring Sun Yangs dopingfall

Det började med att den 27-åriga kinesen 2014 stängdes av i tre månader för det dopingklassade preparatet trimetazidine. När han två år senare tog OS-guld på 200 meter ledde det till stora ilska bland hans medtävlande. 

– När jag såg pallen på 200 meter ville jag spy, sa Camille Lacourt då. 

Och det var bara en försmak på vad som komma skulle. 

I januari 2019 rapporterade brittiska The Times att Sun Yang och hans stab hade slagit sönder blodprov med en hammare efter ett oannonserat test i september året innan. Sun Yang ska dessutom ha anklagat dopingjägaren för att sakna rätt dokumentation och han ska ha vägrat lämna ett urinprov. 

Suns advokater gick snabbt ut och dementerade Times uppgifter och hotade att stämma tidningen. Det internationella simförbundet Fina valde att enbart varna Sun Yang för förseelsen, med Wada har överklagat domen till idrottens skiljedomstol Cas. 

Stora ilskan mot Sun Yang: ”Vill kasta ut honom för gott ”

Exakt när rättegången i Cas kommer att hållas är inte känt, men om de dömer mot Sun Yang så riskerar han att stängas av på livstid. Nu har australiska Sunday Telegraph publicerat hela Finas rapport om Suns misstänkta dopingfall under rubriken: ”Hur den skamfilade simmaren lurade dopingtestarna”. De skriver vidare: ”det här är varför världens främsta simmare vill kasta ut honom från sporten för gott”. 

Och kommentarerna från andra världsstjärnor ger tidningen rätt. 

– Jag vill inte se den här killen tävla på något VM, OS eller mot någon av mina landslagskamrater som sliter oerhört hårt för att ta sig hit. Jag är ganska säker på att ingen annan heller vi ha honom här, säger Adam Peaty, en av världens främsta bröstsimmare till Swimming World Magazine. 

– Det här gör mig så arg och besviken. Jag har gjort dopingprov i ottan när de kommer till mitt hus, för att jag tycker att sporten ska vara ren. Att någon lurar systemet så här öppet och kommer undan får mig att undra varför man ska bry sig överhuvudtaget, säger Sarah Sjöströms rival, storstjärnan Cate Campbell. 

Den utbredda ilskan och misstron till trots så är han fri att tävla och är nu på plats i sydkoreanska Gwangju där han ska tävla på VM. Sun Yang har siktet inställt på att vinna 800 meter på OS i Tokyo, en ny distans för herrarna i olympiska sammanhang.