Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

”Att höra de orden om bebisen var vidrigt”

Therese Alshammar har en tuff tid bakom sig, i höstas gick en av hennes bästa vänner bort. Foto: OLLE SPORRONG
För ett och ett halvt år sedan avslutade Alshammar sin 23 år långa simkarriär. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Under OS i Rio för två år sedan var Alshammar svensk fanbärare. Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Therese Alshammar tillsammans med sambon Johan Wallberg. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Det har gått ett och ett halvt år sedan hon gjorde sitt sista lopp. 

En 23 år lång simkarriär var över och Therese Alshammar, 40, skulle börja leva familjeliv fullt ut. 

Då kastades tillvaron om fullständigt - något var fel på bebisen i hennes mage.

– Det var oerhört tufft att få det beskedet av läkarna, säger Therese Alshammar som fick en vecka på sig att bestämma om hon skulle behålla barnet eller inte. 

Valet är enkelt, Therese Alshammar tar det vegetariska alternativet på lunchmenyn.  

Hemma har hon och sambon Johan Wallberg till och med övergått till att laga veganskt. 

– Jag har märkt att jag mår bättre av det. Men kommer jag hem till någon som lagat kött till middag, då äter jag det. Jag vill inte vara för krånglig. 

För snart två år sedan satte hon punkt för sin 23 år långa simkarriär

Med 73 mästerskapsmedaljer, varav bland annat två OS-silver, ett OS-brons och tolv VM-guld är Therese Alshammar en av Sveriges största idrottare genom tiderna. 

Nu sitter hon på en restaurang med yngste sonen Ted, snart sju månader. Ena stunden sitter han nöjd i barnstolen och äter lite puré, i nästa ammas han i mammas famn. 

”När över halva graviditeten hade gått fick vi reda på att något var fel på vår bebis. Helt plötsligt vändes lyckan över att vara gravid till något väldigt jobbigt”, säger Therese Alshammar. Foto: OLLE SPORRONG

Precis som vilken liten halvårsbebis som helst.

Men bakgrunden är dramatisk. 

Under graviditeten fick Therese Alshammar ett besked som fick tillvaron att vändas upp och ned. 

– När över halva graviditeten hade gått fick vi reda på att något var fel på vår bebis. Helt plötsligt vändes lyckan över att vara gravid till något väldigt jobbigt.

– Sedan sa läkarna det som i stort sett inte går att ta in: "du får en vecka på dig att bestämma dig om du vill behålla barnet eller inte". 

– Att höra de orden när man är gravid i vecka 25, har mage, har känt bebisens sparkar... Det är vidrigt. 

"Gjorde alla tester"

Läkarna hade sett att Therese Alshammars bebis hade vridfot, vilket innebär att foten är sned. Men de kunde inte utesluta att det fanns fler fel på barnet. 

– Vi gjorde alla tester man kan göra och de såg inget mer.

Therese Alshammar och Johan Wallberg bestämde sig för att behålla barnet och i september föddes deras andra son.

– När Ted kom ut och läkarna kunde konstatera att han inte hade några fler handikapp eller fel kändes det som en enorm lättnad även om vi visste att det väntade en tuff tid. 

Therese Alshammar med sambon Johan Wallberg. Foto: ROBBAN ANDERSSON

Redan efter en vecka gipsades Ted, något han har gjorts i åtta veckors tid för att foten ska vridas rätt. Och fram till fem års ålder kommer han att ha en skena som fortsatt ska hjälpa till att få en bra fungerande fot. 

– De fem första månaderna av hans liv var bara sjukhusbesök, hem, amma och sjukhusbesök igen. Jag har fått ett helt annat perspektiv på vad som är jobbigt i livet. Samtidigt, när man är mitt i något tufft blir det lättare än alla rädslor och scenarios man tänkt sig innan. När Ted fötts var fokus på att göra det bästa av allt och att det bara var en liten fot som skulle rättas till och bli bra. Det finns betydligt värre saker....

– Och det är just att ta sig igenom och klara av saker som jag tror man växer av.

Therese Alshammar tittar på sonen som sitter och leker med en plastsked. 

– Det är helt otroligt, men han är världens gladaste och finaste lilla bebis, och är lätt att ha med överallt. 

Therese Alshammar och Johan Wallberg har också sonen Fred, snart fem, tillsammans.

Therese Alshammar tillsammans med sonen Fred 2014. Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Det var i OS i Rio 2016 som Therese Alshammar gjorde sitt sista stora mästerskap. Den gången blev det inga medaljer, men framgångarna har varit enorma under den långa karriären. 

Ändå finns det saker som hon önskar att hon hade gjort annorlunda. 

– Det finns massvis som jag ångrar. Samtidigt finns det kanske en poäng med att vissa saker inträffade. 

Therese Alshammar började simma redan som fyraåring. Att vara i simhallen blev senare också en trygghet för Therese Alshammar som mobbades under skoltiden. 

Gick direkt från fest till träning

När hon var 16 år gammal lämnade hon föräldrahemmet i Stockholm och flyttade till Skåne dit hennes tränare från Järfällatiden hade flyttat. 

Samtidigt som det syntes att Therese Alshammar hade stor talang för simning lockades hon också av annat än träning och tävling, som att hänga med kompisar och festa. 

– Det är ingen hemlighet att jag var jävligt stökig och rebellisk under en tid. 

Som 18-åring drog Therese Alshammar till USA för att plugga på college och för att träna simning. 

– Jag kunde gå direkt till morgonträningen från en fest. Vi hade en alkoholiserad ledare och jag vet att jag skyllde på honom när någon påpekade att det luktade sprit, fast det i själva verket var jag. 

Numera är Therese Alshammar egen företagare och har bland en egen kollektion med badkläder för barn. Foto: MIKAEL SJÖBERG

Efter USA gick flytten vidare till Tyskland där Therese Alshammar hade några av sina bästa år, samtidigt var problemen med tränare Dirk Lange stundtals stora och nästa anhalt blev England. 

– Det är väl just en del av de där valen jag kan ångra. Det hade varit roligt att se vad jag kunde ha åstadkommit om det inte varit för den där stökiga tiden. 

Bröt med Laurén 

En av Therese Alshammars närmsta vänner under feståren i USA var den före detta simmaren och numera boxaren Mikaela Laurén. De båda hade känt varandra sedan barndomen. 

Men när Laurén 2005 åkte fast för att ha förvarat och sålt anabola steroider, vilket ledde till ett 14 månaders långt fängelsestraff, sprack vänskapen. 

Något som Mikaela Laurén vid flera tillfällen efteråt har sagt varit en stor sorg för henne. 

Alshammar har varit mer fåordig. 

– Ja, och jag kommer att fortsätta att vara det. Jag ser ingen anledning att kommentera henne eller vad som hände då. 

Therese Alshammar tillsammans med sin danspartner i Let's Dance, Calle Sterner. Foto: OLLE SPORRONG

"Min vän dog i höstas" 

Även om det har gått snart två år sedan Therese Alshammar gjorde sin sista simtävling är simning ändå en stor del av hennes vardag. Sambon Johan Wallberg, som också varit hennes tränare, är bland annat tränare för Sarah Sjöström. 

Och när hon själv ville komma i gång efter den senaste graviditeten var det till simhallen hon gick. 

Just nu är det dock en helt annan typ av träning som gäller.

Therese Alshammar är en av deltagarna i årets upplaga av "Let's dance". 

– Jag har fått frågan varje gång sedan 2008 men sagt konsekvent nej och jag tänkte göra det den här gången också. Men sedan hade jag hört att just dans är den perfekta träningsformen efter att man fått barn och då ändrade jag mig helt plötsligt. 

Therese Alshammar tystnar en stund, böjer ned huvudet och tittar sedan upp med en sorgsen blick. 

– En av mina bästa vänner dog i höstas. Hon drabbades av elakartad cancer och allt gick väldigt snabbt... Att förlora henne var oerhört tungt, och det här fått mig att tänka till. Att man kanske inte ska hålla på och säga nej till saker för man vet aldrig när livet är slut. Så kanske var det också en anledning till att jag tackade ja. 

En tatuering i svanken där det står "Diva", rebell som ung men också en känslomänniska som har lika nära till tårar som skratt. Ödmjuk men inte heller rädd för att säga vad hon tycker. 

– Och så har jag nog alltid varit ganska privat. Eller har jag inte det?

Therese Alshammar vann den totala världscupen 2010. Dessutomhar hon över 70 mästerskapsmedaljer, varav två OS-silver och ett OS-brons. Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

Therese Alshammar skrattar när hon funderar på hur hon egentligen är som person. 

Precis som när hon får frågan om vilket som var roligast, att utses till "Sveriges sexigaste kvinna" (1998) eller få Jerringpriset (2010).

– Lätt "Sveriges sexigaste kvinna", konsekvenserna av det var mycket roligare. Att vara 22 år och bli utsedd till sexig när man tyckt att man varit ful hela livet, det var skitkul. 

Hur känner du dig nu?

– Jag kan fortfarande känna mig ful och osäker. Jag kommer nog alltid ha den typen av tvivel och tankar, och jag tror att många har det. Man kan vinna hur många tävlingar som helst men det kommer aldrig att ta bort mitt sätt att utvärdera mig själv.

Din medaljsamling är enorm, men det blev aldrig något OS-guld. Grämer det dig?

– Kanske fick det mig att fortsätta lite längre, att jag ville försöka ta det där guldet. Men jag är stolt över min karriär. Kanske är det mer andra som hänger upp sig på det där. Med kvinnliga idrottare belyser man alltid vad de saknar, medan manliga idrottare får summera vad de har. 

– Jag tror att det är en spegling av hela vårt samhälle. Man framställer en man på ett visst sätt, kvinnan på ett annat. Hon ska gärna vara lite mer skör och svag. Det är som att det är ocharmigt att en kvinna beskrivs som komplett och stark. 

– Jag är tacksam och glad över att jag fortsatte jobba hårt, gjorde mitt bästa och tar med mig det nu i livet. 

 

Har tagit 73 mästerskapsmedaljer

Namn: Therese Alshammar. 

Född: 26 augusti 1977 i Solna.

Bor: Lägenhet i Stockholms innerstad.

Familj: Sambo med Johan Wallberg, som är simtränare. Paret har sönerna Fred, 5, och Ted, 6 månader.

Meriter som simmare: Två OS-silver och ett OS-brons i Sydney 2000. Deltagit i sex raka OS: Atlanta 1996, Sydney 2000, Aten 2004 (då hon var hundradelar från medalj), Peking 2008, London 2012, Rio 2016 (då hon var svensk fanbärare).

VM och EM: Alshammar har över 70 internationella medaljer och vunnit tolv VM-guld vid följande mästerskap: Melbourne 2007 och Shanghai 2011 i lång bana. Aten 2000, Moskva 2002, Shanghai 2006 och Dubai 2010 i kort bana.

Priser och utmärkelser: Jerringpriset 2010, Bragdguldet 2011, Victoriastipendiatet 2000, Årets kvinnliga idrottare 2000 och 2011.

Yrke: Egen företagare, har bland en egen kollektion med badkläder för barn. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!