Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Svenskan drabbad av arrangörsskandal

Louise Hansson blir kvar i starten när de andra sticker
Foto: C More
Hansson interjvuas i C More
Foto: C More

Finalen på 100 meter ryggsim i EM i Budapest simmades om.

Anledningen?

Louise Hansson hängde kvar vid starten eftersom hon trodde att det skulle bli en omstart.

– Alla tjejer kom upp efter loppet och sa ”vad var det?”, säger Hansson i C More.

Louise Hansson tog brons på 100 meter fjärilsim i långbane-EM i Budapest tidigare i veckan och hon tog sig även till final på 100 meter ryggsim under fredagskvällen.

Men när konkurrenterna i finalen simmade i väg blev Hansson kvar vid starten. Sedan simmade hon i väg efter en stund men hade förstås inte chansen att komma ikapp.

Efter finalen var både Hansson och hennes konkurrenter förvirrade.

– Alla tjejer kom upp efter loppet och sa ”vad var det?”. Jag visar klart och tydligt att jag inte reagerar alls, säger Hansson i C More.

Märklig final för Louise Hansson

Hansson var övertygad om att finalen hade inletts med en felaktig start.

– Det var som att det var två pip efter varandra och när det är två pip efter varandra är det omstart. Då bryter man loppet. Gud, jag vände mig om och kollade men alla körde och jag tänkte att ”då får jag väl också köra”. Jag väntade mig nästan att de skulle stoppa oss vid 15 meter, säger hon.

Efter finalen lämnade Sverige in en protest och efter en stund meddelade europeiska simförbundet att man lyssnade på protesten. Det innebar att finalen simmades om två timmar senare.

Precis som i den första finalen var Kathleen Dawson snabbast och vann guld. Louise Hansson slutade på sjätte plats.

– Det har varit mycket fram och tillbaka men med alla omständigheter och frågetecken senaste två timmarna är jag nöjd och jag gjorde det jag kunde, säger Louise Hansson i C More efter finalen.

Michelle Coleman till final

Ett par andra svenskar hade en lite mindre dramatisk fredagskväll. 

Robin Hansson slutade sjua i herrarnas final på 200 meter fritt med tiden 1.47,34. Det var en bit över hans nya svenska rekord på 1.46,50.

Michelle Coleman tog sig till final på 100 meter fritt med den åttonde snabbaste tiden i semin.

– Det var på håret, det var nervöst. Simningen i kväll var betydligt bättre än i morse, mycket mer offensivt. I morgon gäller det verkligen att hålla. Kroppen kändes bättre än på länge på en ”hundring”, säger Coleman i C More.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.