”Är orolig att mina barn råkar ut för samma sak”

Therese Alshammar berättar om hur den mobbingen hon utsattes för som liten har satt djupa spår.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Therese Alshammar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Therese Alshammar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
73 mästerskapsmedaljer, varav bland annat två OS-silver, ett OS-brons och tolv VM-guld, blev Therese Alshammars facit som simmare.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN / BILDBYRÅN
Alshammar under OS i London 2012.
Foto: ROBBAN ANDERSSON
SportExpressens Anna Friberg har träffat den före detta simstjärnan Therese Alshammar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
1 / 7

Stora och utstående framtänder.

Det räckte för att Therese Alshammar, 41, inte skulle bli accepterad under skoltiden, och hon tvivlar fortfarande på sitt utseende. 

– Jag är orolig för att mina barn ska bli mobbade för samma sak, säger Alshammar. 

Har hon något mellan tänderna? Eller en snorkråka i näsan? Det är tankarna som Therese Alshammar får om någon tittar på henne. 

Att det skulle vara för hennes kändisskap har hon svårt att förstå. 

– Jag tror att det där hänger i sedan jag var liten, om någon tittar på mig tror jag att det är för att något är fel eller konstigt. Samtidigt förstår jag att det kanske inte riktigt är så. Men jag tycker inte att jag är så igenkänd längre, vilket är skönt. Jag gillar anonymiteten. 

I höst är det tre år sedan Therese Alshammar avslutade sin 23 år långa simkarriär. 

Med 73 mästerskapsmedaljer, varav bland annat två OS-silver, ett OS-brons och tolv VM-guld är Therese Alshammar en av Sveriges största idrottare genom tiderna. 

– Jag har nog aldrig sett på mig så, att jag skulle vara speciell på något sätt. Sedan har alltid folk en bild av vem och hur man är. 

Vilken bild tror du att folk har av Therese Alshammar?

– Kaxig och självsäker, eller det var åtminstone så jag tror att många uppfattade mig när jag slog igenom. 

Stämmer inte det?

– I början gjorde det nog det, men jag var 18 år då. Och jag tror att den där första bilden sitter i sedan. Det är svårt att komma ur ett fack man blir placerad i, men jag är glad att jag ganska tidigt kom på att jag inte behövde bry mig om vad folk tycker om mig. 

– Och jag tror att de jag möter i dag får en annan bild av mig. Ta de som jag träffar i förskolevärlden till exempel, de tycker nog inte alls att jag är den där kaxiga och självsäkra personen. 

I höst är det tre år sedan Therese Alshammar avslutade sin 23 år långa simkarriär.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Therese Alshammar har två barn tillsammans med sambon Johan Wallberg, Fred, snart sex år, och Ted, ett och halvt. 

Det är också barnen som ligger till grund för Alshammars senaste projekt, att skriva en bok. 

– Att heta Therese Alshammar underlättade nog när jag sökte upp förlaget. Men de tyckte att jag skulle skriva en självbiografi eller en faktabok om simning som riktade sig mot vuxna. Men det ville inte jag. 

– Jag ville skriva en barnbok. 

Så blev det, och nyligen släpptes ”Aysa i simhallen”, en bilderbok för barn.

Therese Alshammar bläddrar i sin nysläppta bok, ”Aysa i simhallen”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Jag har haft den här bokdrömmen sedan vi fick vår förste son. Och att den är ute nu känns nästan lite overkligt. Jag vill inspirera barn att gå till simhallen, men jag vill göra det på ett fantasifullt sätt och inte genom massa instruktioner. Och jag är väldigt förtjust i att läsning är något man gör tillsammans med sina barn. 

Med tanke på din långa karriär, hade ändå inte självbiografi varit på sin plats?

– Jag är helt ointresserad av att skriva en självbiografi. Jag kan redan allt om mig själv och jag har ingen lust att sprida det heller. 

Att barnboken skulle handla om simning var det inget tvivel om. Alshammar tyckte att det saknades sådana böcker när hon började läsa för sin son. Men det finns också något mer alarmerande bakom ämnesvalet som gör att att hon också är engagerad i flera projekt med samma syfte – att lära barn att simma. 

– Siffrorna är hemska, andelen barn som kan simma sjunker. Och kan jag på något vis vara med och bidra till att försöka förbättra den statistiken så vill jag vara det. 

Therese Alshammar skrattar när jag undrar om hon kallar sig författare numera. 

– Det är ju inte speciellt mycket text, men absolut. Jag är oavsett väldigt stolt när jag håller i boken nu. 

”Kände mig avvikande”

En bok för barn, ett driv att öka simkunnigheten bland barn. Allt det där har blivit oerhört mycket viktigare sedan hon själv blev mamma. 

– Gud ja, man tänker på ett annat sätt när man får barn. Det är de som är det allra viktigaste i livet. 

Therese Alshammar har tidigare berättat hur hon som barn blev mobbad. 

– Jag hade väldigt utstående och stora framtänder, och för det blev jag mobbad. Jag kände mig annorlunda och avvikande. 

Är du orolig för att dina barn ska bli mobbade?

– Ja, det är jag. Och de ser ut att få samma tänder som jag. Men jag tänker att om man är trygg i sig själv minimerar man skadorna om man blir mobbad. 

– Jag var nog inte trygg när jag var liten, och då blir man lättare ett offer. Om man själv tycker att man inte duger, då blir smällen av att bli mobbad ännu tuffare att ta. 

– Jag gör allt för att våra barn ska känna sig trygga.

Alshammar säger att hon inte kände sig accepterad i skolan, men alltid mådde jättebra i simhallen.

– Min mamma bytte ofta simklubb åt mig. När jag var 13 hade jag nog simmat i fyra olika klubbar. Det lade nog grunden till att jag alltid varit väldigt orädd att byta miljö. 

Therese Alshammar som bott i flera olika länder säger att hon tidigt orädd för att byta miljöer.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Efter simkarriären har hon varit nyfiken på att testa på nya saker, alltifrån en egen badklädkollektion för barn till att dansa inför miljonpublik i ”Let's dance”.

– Jag har blivit modigare den senast tiden.

För drygt ett år sedan dog en av Therese Alshammars bästa vänner i cancer. 

– Det har gjort att jag tänker annorlunda. Hon är en jättestor del i att jag är mycket modigare nu, och inte så rädd för att testa nya saker. Jag tänker mycket mer på att tiden är förgänglig. Tiden är det enda vi har. 

”Är rädd för att bli sjuk”

Alshammar tar en tugga på avokadomackan hon beställt. Ingefära-shoten hon också hade velat ha är slut för dagen på restaurangen vi ses på. 

– Jag är rädd för att själv bli sjuk. Jag är oerhört noga med vad jag äter. Det är en av de saker som man faktiskt kan påverka själv. Det och att träna. 

”Har en stark tro på det”

Trots sin framgångsrika och långa karriär är Therese Alshammar långt ifrån ekonomiskt oberoende. 

– Jag tjänade inga enorma pengar på simningen, och jag är absolut tvungen att jobba nu efter karriären. Men det stör mig inte. Jag har en stark tro på att man ska jobba för att utvecklas som människa. 

Therese Alshammar tog 73 mästerskapsmedaljer under sin karriär.
Foto: JOEL MARKLUND / © BILDBYRÅN

I den nystartade tourtävlingen Champions Swim Series finns 35 miljoner kronor i prispengspotten. I deltävlingen i kinesiska Kanton för två veckor sedan simmade Sarah Sjöström hem en halv miljon kronor genom att vinna två lopp på en helg. 

– Utvecklingen har varit enorm de senaste åren och det är helt andra pengar nu än när jag tävlade. Men jag är verkligen inte bitter. Och det är väl kul för de som simmar nu...

– Men jag är kluven till det där. Jag tror inte att man blir en bättre simmare av mer pengar. Och jag tror inte att det gynnar sporten, att simningen utvecklas bara för det här.

”Kommer alltid tvivla”

Vi går ut till den närliggande parken, fotograf Anna-Karin Nilsson vill ta lite fler bilder utomhus. I parken sitter några eftermiddagslediga personer och letar solstrålar i den annars isande vinden. 

Thereses Alshammar sticker ut i sin långa svartvita kappa, schackrutiga väska och bara fötter nedstuckna i ett par svarta lurviga tofflor. 

Therese Alshammar säger att hon är mer noga med vad hon har på sig än sitt eget utseende.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

– Jag har fotats många gånger tidigare och har inga problem med det. Jag älskar mode och kläder. Jag är mer noga med vad jag har på mig än hur jag ser ut för övrigt. 

– Men jag kommer alltid att tvivla på mitt utseende, det där sitter i sedan jag var liten.

– Sedan gör det mig förbannad att vi lever i ett samhälle där man möts av annonser och ser ställen där man kan göra botox och operera sig överallt, inte minst här i Stockholms innerstad. Och undertonen i det är ju att man inte duger som man är. 

– När jag tänker på det kan jag känna en oro för nästa generation unga tjejer. De kommer bli helt vilsna om vad som är viktigt i livet. 

SportExpressens Anna Friberg har träffat den före detta simstjärnan Therese Alshammar.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Har du blivit utsatt för mobbning?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.