Detaljen som ligger bakom comebacken

Nu ska hon göra comeback.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON
Foto: HEIDI KOIVUNEN / HEIDI KOIVUNEN/IBL ALL OVER PRESS FINLAND

Sarah Sjöström ska göra comeback.

Men mest sensationellt: Under tävlingarna i Canet kommer även Therese Alshammar, 43, att hoppa i bassängen igen.

Hon siktar på en plats i OS-truppen och comebacken blev möjlig tack vare bra planering.

– Jag anmälde för sju, åtta månader sedan att jag tänkte börja tävla, säger Alshammar.

Therese Alshammar meddelade att den långa och framgångsrika karriären var över i oktober 2016.

Alshammar är dock sambo med landslagstränaren Johan Wallberg och det har gjort att hon tränat tillsammans med Sarah Sjöström i Font Romeu inför världsstjärnans comeback som äger rum i franska Canet 1-2 juni.

Men det är inte bara Sjöström som ska simma i Canet. Även Therese Alshammar ska tävla på 50 och 100 meter frisim, vilket DN rapporterade om först. 

Hon har tränat regelbundet inför tävlingarna.

– Jag tänkte att det skulle vara ett hemligt experiment, men det är tydligen någon som har studerat startlistorna. Och det kanske inte var så svårt att hitta mitt namn, jag tror att ”Alshammar” stod först, säger Alshammar till SportExpressen inför sin comeback.

Therese Alshammar gör comeback

Träningen har stegrats den senaste tiden.

– Jag har inte alls tränat så mycket som jag vet att det skulle krävas för att jag skulle vara på samma nivå som tidigare. Jag har tränat ungefär fyra pass i veckan, och den senaste tiden lite mer, säger Alshammar och fortsätter:

– Jag har sparrat lite med Sarah (Sjöström) på slutet också. Canet är min favorittävling i världen och därför kändes det rätt att åka just hit och testa. 

Idén om en comeback föddes eftersom Michelle Coleman, Sarah Sjöström och Louise Hansson bara är tre fjärdedelar av ett starkt frisimslag inför OS i Tokyo. Nu satsar Therese Alshammar på att slå sig in i laget.

– Jag är väldigt ödmjuk inför det. Jag har ingen aning om var jag står, det kanske kommer att gå extremt långsamt. Men jag vill testa och se var jag står.

När den norska skidstjärnan Marit Björgen skulle göra comeback i vintras blev hon inledningsvis stoppad. Anledningen var att hon hade strukit sig från Wadas antidopingprogram och inte registrerat sig igen. 

Men några sådana problem kommer inte Alshammar få.

– När man slutar brukar man skicka in en ”retirement form” till Wada men jag har aldrig gjort det. Jag tänkte att ”jag älskar simning” och att jag kanske skulle simma i något lag på SM, säger Alshammar.

– Om man har fallit av rankinglistan ska man anmäla sex månader innan att man tänker tävla. Jag anmälde för sju, åtta månader sedan att jag tänkte börja tävla så det vet RF och internationella tävlingsförbundet om och de har kunnat testa mig de senaste åtta månaderna.

Sjöström om Alshammars besked

Sarah Sjöström kommenterade Alshammars comeback på en presskonferens under måndagen.

– Det är jättekul. Härligt. Det ska bli kul att följa. Jag tror att hon tycker det är väldigt kul framför allt. Då tycker jag det är kul att hon är här också, säger Sjöström.

Hon tror att Alshammar har ”alla möjligheter” att komma i form till lagkappen.

– Det har varit ett otroligt kul träningssällskap att ha. Det har passat oss väldigt bra att träna tillsammans de senaste veckorna. Det är väldigt kul och väldigt lärorikt, säger Sjöström.

Therese Alshammar har vunnit 72 internationella mästerskapsmedaljer under sin karriär. I OS i Sydney 2000 tog hon silver på både 50 och 100 meter frisim. Alshammar har också fått stora utmärkelser som Jerringpriset och Bragdguldet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.