Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Efter protesterna: ”Det är mobbning”

Bråk utbröt under prisceremonin när bronsmedaljören Duncan Scott vägrade skaka Sun Yangs hand.
Foto: GEPA PICTURES/ PHILIPP BREM / GEPA PICTURES BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

Sun Yang utredes för dopning – samtidigt som han vinner VM-guld. 

Det har skapat stora protester, men det har gått för långt menar Simon Sjödin. 

– Jag står bakom nolltolerans mot doping men Sun Yang har fått klartecken att tävla. Det är mobbning på lite tråkig nivå, säger Sjödin till SVT Sport

Sim-VM pågår just nu för fullt i Sydkorea men har kantats av en stor skandal, nämligen bråk och prostester kring den kinesiske stjärnan Sun Yang som utredes för dopning. Yang kan bli avstängd på livstid. Men den domen kan ske först i september – därför kan kinesen tävla i VM och har hittills gjort det med stor framgång då han tagit två guldmedaljer. 

Kinesen har dock fått stora protester riktade emot sig där flera av hans konkurrenter har vägrat att dela prispallen med Yang. 

Svenska Simon Sjödin tycker att protesterna har gått för långt. 

”Fokus borde läggas på simningen”

– Jag står bakom nolltolerans mot dopning men Sun Yang tävlar på lika villkor som alla andra. Han har fått klartecken att tävla och vill man göra protester så är det mot Fina man ska göra dem. Sun Yang gör det han får, så det är mobbning på lite tråkig nivå faktiskt, säger Simon Sjödin till SVT Sport.

Sjödin tycker att fokus måste läggas på simningen i första hand. 

– Jag tycker hela situationen är jättebeklaglig och jag tror att simningen hamnar i dåligt väder. Vi ska fokusera på att det är en simmarfest men i ställes riktas fokus mot protester och dopning. 

Simon Sjödin, som gör sitt sista VM, lyckades inte ta sig vidare i försöken på 200 meter medley. 32-åringen kom åtta i sitt heat och slutade 21:a totalt. Inte heller Louise Hansson tog sig vidare. Svenskan slog ett nytt personligt rekord men svenskans tid räckte inte för att ta sig vidare till semifinal på 50 meter ryggsim. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.