Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sexism och mobbning – därför stängdes skolan

Missförhållanden pågick i 20 år på riksidrottsgymnasiet i Fagersta.
Foto: Marcus Östling/SVT
Helle Dahl valde att sluta på skolan.
Foto: SVT

Sexuella trakasserier, mobbning och vikthets från lärarna.

En välkänd nollningskultur och hårt festande.

SVT:s dokumentär ”På djupt vatten” visar att missförhållanden pågått i 20 år på riksidrottsgymnasiet för vattenskidor och wakeboard – utan att de ansvariga vuxna satte stopp. Först när tidigare elever larmade lades utbildningen ner. 

– Att det förekommer kommentarer om tjejerna, det gör det, det är jag fullt medveten om. Men konsekvensen, att lägga ner en hel verksamhet, det tycker jag är åt helsike, säger Bengt Marberg, före detta utbildningsansvarig.

Riksidrottgymnasiet för wakeboard och vattenskidor på Brinellskolan i Fagersta stängdes i augusti 2020 efter tunga vittnesmål från elever om sexuella trakasserier och vikthets, både från lärare och studiekamrater. Berättelser beskriver också ett utbrett festande – där lärare både köpte ut alkohol och drack med eleverna.

Helle Dahl, 23, är en av dem som har mörka minnen från tiden på wakeboardgymnansiet i Fagersta. I SVT:s dokumentär berättar hon om tiden på skolan. 

– För mig var mobbningen det allra värsta just då. Sedan har allt det här, sexuella… kommentarer om min kropp och sånt, det har kommit senare, det är ju helt sjukt, säger hon och berättar om en incident som sticker ut.

– En sen kväll, nästan natt, knackade det på min dörr. Jag frågade ”vem är det”, en kille svarade ”det är jag, öppna dörren”. 

Hon hörde vem det var, en kille som brukade bete sig illa mot henne. Helle Dahl förstod inte vad han gjorde där, men tänkte att någonting måste ha hänt. Hon öppnade dörren.

– Då springer tre personer in i min lägenhet. En kille håller fast mig mot väggen, medan de andra kastar sina sopor i hela min lägenhet. 

”En kul grej”

Incidenten var en del av något som på skolan kallades ”delfning”, ett system som innebar att de yngre eleverna skulle lyda de äldre. 16-åriga Helle Dahl hade varit en dålig delf. 

Bengt Marberg, före detta utbildningsansvarig, förklarar fenomenet:

– Det är en kul grej. Om jag är en årskurs trea, så kommer det en etta, han är delf. ”Du, hämta min bräda”, då får han springa upp och hämta brädan och lägga den här, men det är på ett skämtsamt sätt.

SVT: Vissa har sagt att det har gått över styr, vad tänker ni om det? 

– Då snackar vi om saker som händer på deras fritid, när vi inte har någon uppsikt över dem. Det där kan hända vart som helst, säger Eric Marberg, före detta tränare på gymnasieutbildningen.

Bengt Marberg lägger till:

– Det är olika nivåer på vad man tål också.

Helle Dahl valde att sluta på skolan.

För Bengt Marberg kom beslutet att lägga ner utbildningen som ”en blixt från klar himmel”. Den hade ju alltid fått höga betyg i Riksidrottsförbundets enkäter.

– Att det förekommer kommentarer om tjejerna, det gör det, det är jag fullt medveten om. Men konsekvensen, att lägga ner en hel verksamhet, det tycker jag är åt helsike.

Elever larmade Riksidrottsförbundet

Det var när två tidigare elever slog larm till RF som problemen uppdagades. Det ska enligt uppgifter i dokumentären bland annat ha förekommit en hel del olämpliga relationer mellan tränare och elever. 

Vittnesmålen beskriver både hur lärare festade tillsammans med elever och köpte ut alkohol och att elever sattes på diet utan sina föräldrars vetskap. 

”Man hade en stor röv. Man hade en sexig röv. Man var ett liggmaterial.” är några av de exempel som förekommer i dokumentären ”På djupt vatten”.

Bara veckor före skolstart sommaren 2020 lades utbildningen ned.

– Otroligt, fruktansvärt. Att de känner så här och att det inte har kommit fram, det bekräftar ju också att det var rätt att lägga ner. Det är synd att vi inte fick reda på det tidigare så att vi kunde agera, säger Henrik Junno, utbildningschef Norra Västmanlands Utbildningsförbund (NVU).

Bengt Marbergs reaktion på vittnesmålen är att lärarna inte har eldat på delfningen, eller att han har känt till att lärare har haft sex med elever, eller att det skulle stämma att en lärare skjutsat elever rattfull, eller att elever ska ha blivit satta på diet utan föräldrarnas vetskap.