Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Schackgeniet - en av världens bästa på FPL

SportExpressen mötte Magnus Carlsen under en pressträff i Stockholm.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Carlsen har 120 raka partier utan förlust i klassiskt schack.
Foto: ALI LORESTANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JOHANNA LUNDBERG / BILDBYRÅN

Magnus Carlsen hade ett strålande 2019 och befäste sin position som världens överlägset bäste schackspelare.

Norrmannen siktar nu mot nästa VM-match och har dessutom chockat fotbollsvärlden med att kämpa i toppen i managerspelet ”Fantasy Premier League”.

– Det hjälper alltid att ha en lite analytisk tillämpning på spelet, då har du lite större chanser att ha tur, säger Magnus Carlsen till SportExpressen.

Världens bäste schackspelare Magnus Carlsen skapade rubriker i fotbollsvärlden tidigare i vintras när han seglade upp som nummer ett i managerspelet Fantasy Premier League som har över sju miljoner spelare.

Spelet går ut på att köpa och sälja Premier League-spelare till sitt lag för fiktiva pengar och därefter får laget poäng utifrån hur bra spelarna presterar i matcherna.

Nu har Magnus Carlsen fallit tillbaka ett par placeringar i tävlingen och när SportExpessen pratar med honom på en pressträff i Stockholm är han ödmjuk inför sina framgångar i spelet.

– Det är mycket tur och tillfälligheter, säger Carlsen.

– Men jag tror att om du lägger ner mycket tid på att studera statistik har du större chans att lyckas än om du inte gör det. Jag tror att jag gör den biten ganska bra och har haft en del tur. Det är roligt först och främst, jag älskar att titta på fotboll.

Har du någon nytta av din schackliga förmåga att planera?

– Det hjälper alltid att ha en lite analytisk tillämpning på spelet, då har du lite större chanser att ha tur.

Succéår – men Carlsen vill inte kommentera kärleken

Den 29-årige Magnus Carlsen kommer senast från en schacktävling i Nederländerna som han ovanligt nog misslyckades med att ta hem. Världstvåan Fabiano Caruana vann två poäng före honom.

– Jag är självklart inte helt nöjd, så länge jag ställer upp vill jag vinna, säger norrmannen och fortsätter:

– Men den här gången spelade Caruana extremt bra och då kan man inte vinna varje gång. Jag försöker komma tillbaka starkare och träna för att komma i form nu.

2019 var förmodligen Carlsens bästa år hittills som schackspelare. Förutom att det gjorde honom till trippel världsmästare i klassiskt schack, snabbschack och blixtschack vann han dessutom nästan alla turneringar han ställde upp i. 

Han har också 120 raka partier i klassiskt schack utan förlust, vilket är den bästa noteringen någonsin för en schackspelare.

– Jag tror att jag hade mycket energi efter förra VM-matchen (hösten 2018) och hade positiv energi och nya idéer hela året. Sedan gick det lite tungt på slutet men generellt var det ett väldigt bra år.

Carlsen hade ett succéår i både schack och Fantasy Premier League. Dessutom avslöjade han nyligen på Instagram att han hittade kärleken igen 2019.

Hur mycket har det betytt för ditt schack? 

– Det vill jag inte kommentera, säger Carlsen och ler.

Magnus Carlsen samarbetar med spelbolag

När Carlsen kom till Stockholm var det för att presentera spelbolaget Unibet som sin huvudsponsor över 2020 och 2021. 

– Det är väldigt spännande och en dag jag har sett fram emot länge. Det har varit en spännande process att få fram avtalet och jag ser fram emot det, säger Carlsen.

Hur ser du på kritiken som ofta riktas mot idrottare som samarbetar med spelbolag?

– Jag har klart för mig att kritiken finns och att det är många som har starka åsikter om spelbranschen. Men jag har tagit ett beslut som jag tycker är bra och det är inte min uppgift att ta beslut utifrån vad jag tror att folk kommer gilla.

Med sitt nya sponsoravtal i ryggen går Carlsen in i ett spännande år där en ny VM-match väntar i höst. Där ställs han mot vinnaren av kandidatturneringen som äger rum i Ryssland i mars.

– Det är så klart väldigt spännande varje år det är en VM-match vem jag än får möta, säger Carlsen.

Du har inte slagit Fabiano Caruana och Ding Liren på länge. Vilka ser du som dina största utmanare?

– Nu har de ju inte slagit mig heller. Caruana har inte gjort det sedan 2015 och Ding har aldrig gjort det. Men de två är de klart starkaste spelarna just nu och om jag ska ta ut några favoriter säger jag först Caruana och sedan Ding.

Hur ser din satsning ut framåt?

– Jag kommer fortsätta köra på som vanligt, jag ser ingen anledning att sluta.

https://www.instagram.com/p/B6x-wLNBcjV/

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.