Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

”Satt sig i skiten om man inte funkar som mamma”

Anna Brolin med C More-mickenFoto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD / IBL/IBL MEDIABILD / IBL
Brolin med maken Jesper RodhbornFoto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: ERIK SIMANDER / BILDBYRÅN

Anna Brolin tog en kortare paus från sina uppdrag på TV4.

Men nu är 38-åringen tillbaka på jobbet – och förbereder sig för ett händelserikt sportår. 

– Förhoppningsvis kommer jag med lite klokare tankar och erfarenheter från fjolåret som jag kan ta med mig, säger Brolin.

Det var i september som Anna Brolin meddelade att hon skulle ta en kortare paus från kanalens sändningar. Bland annat skulle hon avstå programledarrollen på Fotbollsgalan, ett uppdrag hon haft de sju senaste åren.

– Jag känner att jag behöver checka ut totalt, sa hon då.

Flera intensiva jobbperioder – Brolin syntes bland annat i samband med allsvenskan och fotbolls-VM – i kombination med en hektisk vardag som småbarnsförälder gjorde att kroppen till slut sa ifrån.

– Man brukar prata om den där berömda väggen, jag var inte riktigt där men kände att det hade blivit tufft om jag fortsatt. Jag är van att hålla ett högt tempo och gillar när det är ganska stressiga miljöer, direktsändningar är ju så. Jag älskar när det är kaos i kontrollrum, för mig är det en positiv stress. Det som var nytt var att jag hade två barn, sov väldigt lite på nätterna och hade mycket sjukveckor med båda barnen. 

Anna Brolin om pausen från TV4

I mars berättade 38-åringen att hennes då två månader gamla son Lionel lades in på sjukhus med ett RS-virus. Brolin dokumenterade delar av sjukhusvistelsen på sin blogg och sitt Instagram-konto. En period på sjukhuset beskrev tv-profilen som ”livets värsta natt”, då sonen kämpade rejält med andningen och vårdpersonalen slet med att hitta en lösning på problemet.

"När man känner att även sköterskorna stundtals också kände lite förtvivlan då blir man rädd på riktigt och de där otänkbara tankarna kryper fram… Tänk om.. det inte går vägen… Snacka om att ingenting annat än att få hem ett friskt barn spelar roll då”, skrev Brolin på sin blogg.

Allting gick till slut bra med Lionel, som kunde skrivas ut efter den tuffa natten. Tv-profilen berättar att även sjukhusupplevelsen var en del som bidrog till hennes beslut att pausa från jobbet under en kort period.

– Det tog ganska mycket mentalt, säger Brolin.

– Det var en del saker jag inte hade kalkylerat med, och det är inget unikt för mig och mitt jobb, jag tror att de flesta småbarnsföräldrar brottas med det här.

”Då funkar man inte som mamma heller”

Brolin berättar att hon länge haft olika metoder för att kunna hantera en hög stressnivå för sig själv i arbetet och privat, men att beslutet om en jobbpaus delvis togs med hänsyn till sina barn.

– Det är enklare att slå knut på sig själv när man bara har sig själv att tänka på, än när man har två småbarn. Slutar man funka, då funkar man inte som mamma heller. Och funkar man inte som förälder, då känns det som att man satt själv och andra riktigt i skiten. Så där finns det ett större ansvar, kan jag känna. Jag hade nog inte tagit det beslutet om jag inte haft barnen. 

Vad fick du för varningssignaler i höstas som pekade på att du var nära att ta slut?

– Det var lite fysiska tecken som man bör ta på allvar. Jag blödde väldigt mycket näsblod varje dag, det får en att fundera lite grann: ”Vad beror det här på?”. 

Förstod du själv direkt vad som höll på att hända?

– Jag konsulterade en läkare som sa åt mig på skarpen, annars hade jag nog fortsatt ett tag till. Det kändes ändå viktigt att ta vissa av kroppens signaler på allvar. 

Vad tar du med dig från den perioden?

– Jag försöker vara observant och se det lite tidigare när det börjar hopa sig. Man kanske får vara lite mer förutseende och ligga lite längre fram, där kommer jag vara på min vakt. Och det är inte jätteläskigt att säga ifrån! Det tar jag med mig. Då tar man snarare ansvar för sig själv, sin familj och även sin arbetsgivare. Det blir inte bra för någon att köra sig själv i botten. 

”Lyssna på kroppens signaler”

Nu har Brolin återvänt till arbetet, och med båda barnen på förskola hoppas hon kunna hitta en bättre balans i både jobb och privatliv. Brolin ser positivt på det hon fått ut av höstens ledighet.

– Det kändes väldigt viktigt och jag ska verkligen försöka ta med mig de här lärdomarna framåt och vara lite förutseende. Och nu har vi två barn på förskola, och hoppas vi inte behöver utstå lika mycket sjukdomar på barnen det här året. 

– Jag ser fram emot ett bra sportår för min del. Förhoppningsvis kommer jag med lite klokare tankar och erfarenheter från fjolåret som jag kan ta med mig in i det här året.

Tv-profilen har ett späckat sportår framför sig, där fotbolls-VM i Frankrike utgör höjdpunkten.

– Vi sitter och planerar inför VM nu och kommer satsa en del på Algarve cup, det tycker jag är kul. Vi ska sätta planeringen för VM, så just nu är det lite mjukstart. Sedan släpper vi på bromsen och trycker på gasen i februari, mars någon gång, Det ska verkligen bli jättekul att jobba med VM och damlandslaget i sommar. 

Till sist vill Anna Brolin skicka en uppmaning till de personer som befunnit sig i samma sits som henne, där utbrändheten ligger färre steg bort än vad den borde göra.

– Lyssna på kroppens signaler och våga säg ifrån innan det är försent. Det låter superklyschigt, haha! Jag vill också passa på att tacka alla som hört av sig, varit peppande och visat uppskattning. I bland är det lite skönt att höra att man inte är ensam i den här vardagskampen. Jag ser verkligen fram emot 2019, och är sjukt sugen på att ta mig an idrotten arbetsmässigt igen.

Anna Brolin har tillhört TV4 och C More i tio år, innan dess jobbade hon bland annat på tidningen Golfresan och tv-kanalen Viasat. Under sina år som programledare och reporter har Brolin bevakat evenemang som fotbolls-VM, friidrotts-VM, alpina VM och stora matcher inom internationell fotboll. De senaste åren har hon även lett TV4-satsningar utanför sportens värld, som ”Spårlöst”, ”Biggest Loser” och ”Nyhetsmorgon”. Hon har flera gånger nominerats till tv-priset Kristallen, i kategorin Årets tv-sportprofil. 

 

LÄS MER: Nilla Fischer: ”Det är rent skitsnack för mig” 

LÄS MER: Reportage, långintervjuer och granskningar – besök samlingssidan! 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.