Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Satsar på ny sport – är för överlägsen

Foto: ERIK SIMANDER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Farnum Shakeira / BILDBYRÅN

Med karta och kompass är Tove Alexandersson i stort sett oslagbar. Hon behöver därför en ny utmaning.

I vinter blir det därför mindre med skidorientering och mer tävlande i en ny sport – skidalpinism.

För SVT berättar den 27-åriga orienteringsstjärnan att hon tänker tävla mer sparsamt i skidorientering och i stället satsa på skidalpinism i vinter.

– Jag har alltid fascinerats av bergen och tycker att det är en väldigt bra miljö att träna och vistas i, så därför blir det skidalpinism i vinter, säger hon.

Hon ställer upp i fem världscuptävlingar samt i ett EM i skidsporten som går runt en bana i bergen där man tar sig uppför branterna med stighudar under skidorna, eller med skidorna på ryggen där det är väldigt brant.

– Jag vet inte hur det kommer att gå så det är svårt att ha någon målsättning, men jag kommer absolut inte att sluta med orientering, detta är bara ett extra bra komplement, säger Alexandersson.

– Jag behöver utmaningar för att utvecklas, säger hon.

I somras tog Alexandersson tre VM-guld i orientering och förra vintern blev det två guld och två silver i VM i skidorientering.

I fjol tog hon också VM-guld i skyrunning som är terränglöpning i höga och branta berg.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.