Sanslösa fusket har avslöjats: ”Så stört”

Foto: SVEN LINDWALL

En stor skandal skakar militära OS där flera svenskar deltar.

Kinesiska orienterare fick hjälp av speciella stigar och från publiken.

Nu har samtliga löpare stoppats från att ställa upp i långdistansen, skriver internationella orienteringsförbundet.

Militära OS pågår just i kinesiska Wuhan. Mästerskapen står värd för tävlingar som militär femkamp, orientering, skytte, volleyboll, golf och fotboll och nästan nio tusen idrottare från över hundra länder deltar.

Nu har en stor skandal uppdagats i orienteringstävlingarna. 

Under den inledande medeldistansen skrällde flera av de kinesiska löparna. På damsidan kom kineser på första, andra och fjärde plats och på herrsidan kom en kines tvåa, bara sju sekunder efter världsfyran Mattihas Kyburz. 

”Markeringar och små stigar” 

De ryska, schweiziska, franska, belgiska, polska och österrikiska landslagen lämnade in en gemensam protest och juryn valde att diska alla i det kinesiska landslaget och stryka deras resultat. De tillåts inte heller att starta i i långdistanstävlingen trots att de överklagade beslutet.

Ingen av kineserna var ens rankad topp 300 i världen och internationella orienteringsförbundet beskriver det osannolika resultatet på sin hemsida.

”Ett otroligt resultat, men det var snabbt upptäckt och bevisat att löparna hade otillåten assistans både från åskådare och i terrängen. Markeringar och små stigar förberedda för dem och som bara de kände till”.

Vill garantera rättvisa i världscupen

Även världscupavslutningen kommer hållas i Kina, i Guangzhou mellan 25 och 29 oktober. Orienteringsförbundet skriver att man kommer undersöka om de aktiva kan garanteras rättvisa förutsättningar där, trots att militära OS inte anordnas av dem utan av det internationella militära idrottsrådet.

Vidare skriver man också att man kommer diskutera hur stödet till kinesisk orientering ska se ut framöver.

”Internationella idrottsförbundet kommer ha ett möte i samband med världscupfinalen och diskutera hur det negativa som hänt i militära OS kan påverka IOF:s stöd för att utveckla kinesisk orientering.”

”Så. Jävla. Stört”

Flera svenskar deltar i mästerskapet och även svenska orienteringsförbundet har uttalat sig.

På damsidan blev Isabel Salén bästa svenska på åttonde plats efter de kinesiska diskningarna och följdes av Evelina Wickbom, Klara Yngvesson och Amanda Holmgren.

På herrsidan var Rasmus Wickbom bäst på 45:e plats och där deltog även Pål Skogtjärn, Waldemar Andersson, Anton Lif, Andreas Nikolausson, Patrik Johansson och Dag Stridh.

Det kinesiska fusket fick Discoverys tv-profil Jonas Karlsson att rasa på Twitter. 

”Så är då fusket vid militär-VM i Kina bekräftat. Hemmanationens sensationella resultat på öppningsdistanserna berodde på att de kinesiska orienterarna sprang efter hemligt preparerade stigar och anvisningar. De behövde mao inte orientera - bara springa. Så. Jävla. Stört”, skriver Karlsson bland annat.


Veckans bästa och sämsta i Sportklubben

Philip Gadd presenterar veckans lista.
https://twitter.com/_jonaskarlsson/status/1186286260123504640

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.