Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sanningen om kaoset i SVT: ”Hur tänkte vi?”

Börje Andersson-Junkka delar ut pris till årets lag Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYRÅN
Programledaren David Sundin ber Börje att skynda på sitt tal Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN

Börje Andersson-Junkkas tal blev omtalat efter Idrottsgalan. 

Programledaren David Sundin tvingades avbryta fotbollsprofilen – men menar att många såg ingripandet som någonting planerat. 

– Alla trodde efteråt att det här var en sketch, säger Sundin i podcasten ”80 väldigt goda mackor podcast”.

Börje Andersson-Junkka gick från ideell fotbollsledare till folkkär idrottsprofil över en kväll. På förra årets Idrottsgala fick Andersson-Junkka ta emot Sportspegelnpriset för sitt engagemang inom fotbollen i Parkalompolo, en by tio mil norr om Pajala. 

Andersson-Junkka gjorde ett starkt avtryck med sitt väldigt långa tacktal – och när Idrottsgalan i år firade 20-årsjubileum fanns talet med i ett klipp som såg tillbaka på roliga höjdpunkter från åren som gått. När klippet var slut var det dags att dela ut pris till ”Årets lag” – och in på scenen för att dela ut priset steg Börje Andersson-Junkka, till publikens stora jubel. 

Ni minns kanske att Börje Andersson-Junkkas tal blev något långrandigt även i år, och att programledaren David Sundin blev till slut tvungen att avbryta 82-åringen, för att försöka hålla ihop sändningens tidsschema. 

Nu berättar Sundin mer om vad som utspelade sig bakom kulisserna medan Andersson-Junkka pratade på scenen. 

David Sundin om Idrottsgalan-kaoset

– Tanken var att han skulle säga: ”Roligt att vara här, de nominerade är...”. Men när han börjar prata i två minuter, upp emot tre, tänker jag: ”Hur tänkte vi här? Det är ju samma gubbe. Varför skulle han ha ändrat på sig?”, säger Sundin i ”80 väldigt goda mackor podcast”.

Sundin fortsätter:

– Han bara eldade på och jag får i mitt öra:” Kan du göra dig beredd att gå upp och få honom att säga vilka de nominerade är.”

– Och precis innan jag går in på scenen säger de att jag ska ta med en handmick, då kan de strypa hans huvudmikrofon och jag kan kontrollera det där. Jag smyger in i bild och säger: ”Du Börje, det vore bra om du kunde snabba på lite och komma till vilka de nominerade är”. 

”Var väldigt oplanerat”

Andersson-Junkka lovar att skynda på, men tar sedan mikrofonen från Sundin, går i väg på scenen och fortsätter att prata. 

David Sundin tvingas därefter bryta in igen.

– Jag går fram igen och säger att nu måste du verkligen. Han har öppnat kuvertet där han ska läsa vinnaren sen. Det går han runt och viftar med, där kan man se klart och tydligt att det står: ”Herrarnas landslag i skidskytte”. 

– Alla trodde efteråt att det här var en sketch, det var så knasigt. Det var det verkligen inte. Min brorsa sa: ”Det var väl i alla fall planerat att han skulle gå upp och prata för länge, en comeback på det skämtet från förra gången att han pratar länge?” Nej, gud nej, han skulle prata en halv decimeter och sedan dela ut priset. 

– Jag vill klarlägga att det här var väldigt oplanerat. 

 

LÄS ÄVEN: Idrottsgalan 2019 – här är alla vinnare 

LÄS MER: Svenska idrottsstjärnorna som gick bort 2018 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.