Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Sanningen om bråken bland ridstjärnorna

Sylve Söderstrand väljer nu att ge sin bild av konflikten.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Efter det rubulenta avslutet på ridsportförbundet välkomnar Sylve Söderstrand nya utmaningar.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN
Sylve Söderstrand, här tillsammans med maken Ivan Zululeta, har inga problem med att säga vad han tycker: "Jag kommer antagligen få skit", säger han.
Foto: Alex Ljungdahl / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

ENKÖPING. Sylve Söderstrand kallar det för vuxenmobbing.

I en exklusiv intervju väljer hopplandslagets tidigare förbundskapten att ge sin bild av vårens infekterade konflikt och förbundets beslut att bryta samarbetet med honom.

Samtidigt ifrågasätter Sylve Söderstrand förbundsledningens kompetens – och uppmanar högt uppsatta personer att lämna sina uppdrag om ingen förändring sker:

– Sporten förtjänar en starkare ledning som jobbar mot rätt mål, det handlar inte om att pinka in revir och ha makt, säger han.

Det svenska hopplandslaget, med stjärnorna Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson i spetsen, står utan förbundskapten.

Efter flera framgångsrika år med Sylve Söderstrand vid rodret skapade en infekterad konflikt stora splittringar inför OS.

Ryttarna skrev protestbrev och riktade skarp kritik mot sitt eget förbund.

Nu väljer huvudpersonen Sylve Söderstrand att kliva fram och berätta om det turbulenta året.

Med bestämda steg mäter han ut avståndet mellan hindren inne i ridhuset på Rekasta gård. Maken Ivan Zulueta hjälper till att bära de färgglada bommarna och bygga upp banan som eftermiddagens elever ska rida.

I slutet av sommaren var vardagen en annan.

Då var Sylve Söderstrand på plats i Rio de Janeiro som "olympisk huvudtränare" för hopplandslaget.

En titel som för många kan tyckas främmande.

Men det hör inte heller till vanligheterna att Sveriges olympiska kommitté, SOK, väljer att anställa en person som bara veckor tidigare lämnat sitt uppdrag som förbundskapten.

Det var nämligen vad som hände i våras.

Men hur det skedde - och varför - har fram tills nu varit okänt. Meningarna har gått isär, och båda parter har lagt locket på.

I en exklusiv intervju med SPORT-Expressen väljer Sylve Söderstrand nu att berätta sin version.

Och den har sin början i vintras, då en konflikt uppstod i förbundets hoppgrupp.

"Diskussionen eskalerade till att jag sa upp mig"

Söderstrand lämnade hoppgruppen

Sylve Söderstrand ska själv inte ha varit inblandad, men berättar att han tog ställning mot sättet verksamhetschefen Andrea Barth hanterade en dispyt som uppstod mellan två personer i gruppen.

– Andrea tog tydligt parti för den ena personen, medan hon behandlade den andra personen väldigt illa. Samtidigt gick hon in och tog över mitt mandat som ledare för gruppen, och fattade beslut över mitt huvud. Sedan ville hon inte träffas för att lösa problemet.

Konflikten ledde till att Sylve Söderstrand valde att lämna hoppgruppen.

– Allting drogs till sin spets. Jag kunde inte stå bakom Andreas beslut, som jag tyckte var helt fel, och meddelade att jag inte längre ville ingå i hoppgruppen, säger Söderstrand.

Kort senare lämnade även den tidigare landslagsryttaren Jens Fredricson och hopptränaren Lotta Björe hoppgruppen.

– Inte för att ta det så högtidligt, men vi tre har gjort väldigt mycket i svensk elitsport, säger Sylve Söderstrand.

Sylve Söderstrand såg ingen lösning på tvisten och tog då till en radikal åtgärd:

– Diskussionen eskalerade till att jag sa upp mig. Men dagen efter kontaktade Ulf Brömster mig och vi kom överens om att jag skulle ta tillbaka uppsägningen, men även att vi skulle reda ut problemet och diskutera det.

Förbundets ordförande Ulf Brömster har till stora delar en annan bild av vårens konflikt. Han vill inte kommentera kritiken mot Andrea Barth med hänvisning till att han inte var med när det hände.

– Vilka grunder som Sylve har haft att göra sin uppsägning, måste han stå för själv. Det jag var med om var att han skickade in en skriftlig uppsägning. Sedan bad jag honom ompröva den och föreslog ett nytt avtal för honom, säger Brömster.


Detta har hänt

Februari 2015:
■ Sylve Söderstrand väljer att lämna ridsportförbundets hoppgrupp efter en konflikt i gruppen. Söderstrand menar att han inte kan stå bakom förbundets verksamhetschef, Andrea Barths, hantering av konflikten.
■ Söderstrand ser ingen lösning på konflikten och väljer att säga upp sin tjänst. En uppsägning som förbundet och Söderstrand sedan kommer överens om att ta tillbaka. De enas om att skriva ett nytt avtal där arbetet med hoppgruppen tas bort.

April 2015:
■ Sylve Söderstrand har inte skrivit på förbundets nya avtal, vilket gör att förbundsstyrelsen tar beslutet att Söderstrands uppsägning från i februari ska godkännas.
■ OS-lagets ryttare, Malin Baryard-Johnsson, Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson och Henrik von Eckermann skriver ett protestbrev till förbundet där de kräver att få behålla Söderstrand över OS.

Maj 2015:
■ Ridsportförbundet tillsätter Ragnar Bengtsson som ny förbundskapten. Samtidigt går SOK in och anställer Sylve Söderstrand som olympisk huvudtränare över OS i Rio de Janeiro.

Avböjde avtalet

Parterna kom överens om att skriva ett nytt avtal där arbetsuppgifter rörande hoppgruppen skulle plockas bort. Ambitionen var att det nya avtalet skulle sträcka sig över OS i Rio de Janeiro.

Brömster tog fram ett nytt avtal och menar att han vid flertalet tillfällen uppmanade Sylve Söderstrand att skriva på. Men Söderstrand avböjde, med motiveringen att han först ville ha ett möte för att reda ut "förtroendefrågor" innan han skrev på avtalet.

- Jag är noga med att korrekt ska vara korrekt, skriver du på ett avtal som är luddigt så är det uppenbart att har du en människa som inte vill dig väl så kommer det sättas emot dig, säger Söderstrand.

– Han förde fram flera andra saker också, men jag vill inte kommentera det. Där var en punkt han hade en synpunkt på, men den ändrade jag innan jag skickade avtalet till honom. Vi var överens om att han skulle fokusera på OS, och det var det som det nya avtalet handlade om. Och det sa han, att det kör vi på, säger Ulf Brömster.


***

Sylve Söderstrand säger att han kände sig kränkt av Andrea Barth, och menar att hon ska ha baktalat honom och kommit med felaktiga uppgifter gällande honom som person.

Andrea Barth vill inte kommentera detta, och heller inte svara på några andra frågor när vi kontaktar henne. Istället hänvisar hon till Ulf Brömster, som säger:

– Det kan jag inte kommentera, jag vet inte vad det skulle vara för någonting.

Söderstrand menar att "mobbingen" av honom har pågått under lång tid.

I samband med konflikten gällande det nya avtalet ska Söderstrand ha påtalat detta för Brömster.

– Jag sa att ska jag jobba i en organisation som mer eller mindre försöker mobba ut mig utav olika skäl så kommer det inte att funka. Ulf sa att det är klart vi ska lösa det här, men ingenting hände.

Sylve Söderstrand berättar vidare:

– Jag påtalade att det är tråkigt att det har blivit så här, att vi båda har ett ansvar och att jag säkert kunde ha gjort saker på andra sätt, men att vi alla har ansvar att göra det bästa av det här. När vi pratade sen sa jag: Tänk vilket starkt symbolvärde det skulle vara för svensk ridsport om du och jag tar i hand, jobbar vidare och lägger det bakom oss. Vi har en hel värld full av konflikter och så ska man hålla på och bråka i en sportorganisation precis som att det är ett världskrig, jag förstår ingenting, säger Sylve Söderstrand.

– Jag höll med honom om det. Och det var jag som ringde upp honom när vi diskuterade det här, det var inte han som hörde av sig till mig. Jag tycker vi har försökt hantera det här på ett väldigt tydligt och reko sätt, säger Brömster.


"De har klart och tydligt visat att de absolut inte vill ha med mig att göra, men jag vet fortfarande inte varför"

***

I slutet av april meddelade förbundet via ett pressmeddelande att parterna enats om att gå skilda vägar.

Där var bara ett problem.

Sylve Söderstrand var inte enig i frågan.

– De hänvisade till en uppsägning som vi var överens om att jag hade tagit tillbaka. Så rent juridiskt fanns det ingen uppsägning, säger Söderstrand som är besviken över sättet han tvingades lämna sin tjänst.

– Samma dag som styrelsen tog beslutet var jag och Ulf överens om att träffas och göra färdigt avtalet. Men de valde ändå att gå ut med uppgifterna att vi gått skilda vägar. De har klart och tydligt visat att de absolut inte vill ha med mig att göra, men jag vet fortfarande inte varför, för vi har inte träffats och diskuterat det.

Enligt Ulf Brömster valde styrelsen att godkänna Sylve Söderstrands uppsägning då han inte fullföljt de arbetsuppgifter som han enligt avtalet var kontrakterad att göra.

– Jag gav honom ett nytt avtal, men på sex veckor fick jag inte tillbaka det påskrivet. Jag pratade med honom åtminstone fem gånger och då hade han hela tiden nya argument över varför han inte hade skrivit på. Då kan jag inte annat än att säga att den uppsägning som han har gjort gäller, för han gör inte det jobb som han var avtalad att göra.

Sylve Söderstrand menar att ni inte var överens om att gå skilda vägar:

– Jag kan inte se det på något annat sätt. Om man inte kan skriva på ett avtal som han har sagt till mig att vi är överens om, då kan jag inte tolka det på något annat sätt.

Hur ser du på Söderstrands uppgifter att ni samma dag som styrelsemötet skulle ha varit överens om att träffas för att göra färdigt avtalet?

– Han ville att vi skulle träffas och prata, men han var inte beredd att skriva på avtalet, det var vad han sa till mig, och då valde vi att acceptera hans uppsägning.


"Jag förstår inte hur man har tänkt - det här är en katastrof för oss."

 ***

Sylve Söderstrand avslutade sin tjänst som förbundskapten med mindre än tre månader kvar till OS. Ett beslut som fick skarp kritik av flera landslagsryttare.

I ett protestbrev till förbundsstyrelsen uppmanade bland annat Rolf-Göran Bengtsson, Peder Fredricson och Malin Baryard-Johnsson förbundet att behålla Söderstrand över OS.

– Jag förstår inte hur man har tänkt - det här är en katastrof för oss. Det är en stor pusselbit som plockas bort ur ett pussel som det har byggts på i många år, sa Baryard-Johnsson i en intervju med SVT.

Malin Baryard
Foto: Splash News / SPLASH NEWS/IBL SPLASH NEWS

Men ryttarna fick inget gehör från förbundet.

Sveriges olympiska kommitté valde dock att lyssna på ryttarna. Med mindre än tre månader kvar till OS anställde de Söderstrand som olympisk huvudtränare.

– När vi inte kom i land tog jag initiativet att prata med den olympiska kommittén för att få en lösning. Sylve har hjälpt till att utveckla hoppsporten vilket vi tycker är väldigt positivt. Så det är tråkigt att det slutade så här, säger Ulf Brömster.

Malin Baryard-Johnsson minns tillbaka till den kaotiska tiden i våras:

- Det blev lite turbulent där under någon vecka, men det blåste över relativt fort när det löste sig, säger landslagsveteranen som menar att konflikten inte påverkade ryttarnas resultat på OS.


***

Redan i augusti 2015 meddelade Sylve Söderstrand att han hade för avsikt att sluta som förbundskapten efter sommarens OS.

Men förbundet har, drygt ett år senare, inte hittat någon ersättare.

När relationen mellan Sylve Söderstrand och förbundet skar sig i våras tillsattes Ragnar Bengtsson, men han ses inte som en långsiktig lösning.

Det blev tydligt under höstens final i nationshoppningen i Barcelona, där Bengtsson gjorde sin första tävling som högste ansvarig för hopplandslaget.

Efter den första tävlingsdagen, då laget drog på sig 30 fel, och inte gick vidare till finalrundan, publicerade ridsportsförbundet en annons där de sökte ny förbundskapten.

– Det var ingen rolig grej, de hade sagt till mig att det skulle komma någonting, men det var kanske inte den bästa tidpunkten. Jag har hört att många har reagerat på det, säger Ragnar Bengtsson.

Förbundets ordförande Ulf Brömster säger följande om beslutet att lägga ut annonsen dagen efter nationshoppningens första kvaldag:

– Det hade inte med det dåliga resultatet att göra att annonsen lades ut. Vi ville inte tappa mer tid, men jag kan hålla med om att det hade varit bättre tajmning att vänta några dagar till. Men det hade ingenting med resultatet att göra.

Det har stått klart under ett års tid att Söderstrand inte skulle fortsätta efter OS. Varför har ni inte kommit i gång med processen tidigare?

– När det blev så turbulent under våren och vi hade diskussionen med Sylve, då ville vi inte störa uppladdningen inför OS mer. Och jag var mån om att ha en dialog med ryttarna för att vi skulle göra rätt. Därför har det tagit tid. Nu ska vi ha en dialog med våra ryttare och säkerställa att vi får en bra förbundskapten, säger Brömster.

Malin Baryard-Johnsson uppskattar att ryttarna kommer att rådfrågas när förbundet har hittat sin kandidat. Och hon vet vilka kriterier hon vill att Sveriges nya förbundskapten ska uppfylla.

– Det behövs någon med kunskap om vad det handlar om på högsta nivå, sedan är det också viktigt med en person som funkar i gruppen, som både har respekt och inger respekt för den brokiga grupp människor som vi faktiskt är.

Hur akut är det att tillsätta tjänsten?

– Det är klart det är lite bråttom, men samtidigt är det allra viktigaste att hitta en bra person, säger Malin Baryard-Johnsson.

I dagsläget saknas det förbundskaptener i hoppning och fälttävlan. Generalsekreteraren Carina Sjöberg lämnade sin tjänst efter OS och förbundets sportchef Wiveka Lundh har flyttats över till organisationen som arbetar med EM i Göteborg 2017.

Förutsättningarna inför EM är inte optimala enligt Sylve Söderstrand:

– Om förbundet inte snabbt hittar en lösning på de här frågorna tycker jag att Ulf Brömster och Andrea Barth ska ta sitt ansvar och lämna sina platser till förfogande, för om de inte lyckas med det så har de misslyckats med sina uppdrag, säger Söderstrand.

Ulf Brömster ser dock inga briser i organisationen:

– Att vi står utan förbundskaptener visste vi redan förra året, det är ingen nyhet och det rekryteringsarbetet pågår. Att vi inte har en generalsekreterare är inte sant, för vi har en tf medan vi söker en ny för att stärka förbundet. Och vi har en verksamhetschef, Andrea Barth. Så det är helt enligt plan.

Hur ser du på att Söderstrand kräver er avgång om det inte blir en snabb lösning?

– Jag ser det mer personligt, än något annat.


***

Sylve Söderstrands uppdrag för SOK tog slut efter OS. Nu har han lämnat landslaget bakom sig, men han har en del synpunkter han vill dela med sig av:

– Som jag ser det har svensk ridsport ett väldigt svagt förbund med dålig insikt när det gäller den högsta nivån. Och ännu värre är att jag upplever att man har ett bristande intresse för sporten. För att man ska kunna gå framåt måste förbundet driva frågor som utvecklar sporten, det får inte bara vara att man har brandkårsutryckningar och löser det akuta. Man måste jobba i ett långsiktigt perspektiv för att möta framtiden, och där tycker jag inte att man har någon plan eller någon organisation överhuvudtaget.

Något Ulf Brömster inte håller med om:

– Han har förstås inte full insikt i vad vi gör. Vi startade ett sportorganisationsarbete 2015, då vi bland annat anställde Andrea Barth för att få ordning på vår interna kansliorganisation. Och vi jobbar nu med ridsport 2025, där vi tittar på vart vi som nation och förbund ska vara om tio år och vilka steg vi ska ta, och det ingriper även toppsport. Och jag tycker att vi har fått en bättre dialog med ryttarna och utövarna i framför allt de olympiska grenarna för att säkerställa vilket behov de behöver för att kunna prestera på den nivån de gör. Där är vi på väg framåt i diskussionen.


"Med facit i hand kunde det här säkert ha hanterats på ett annat sätt även från min sida"

***

Det blåser kraftiga vindar utanför den röda ladugården på Rekasta gård.

Sylve Söderstrand är dock van vid att det stormar kring honom.

Och han har inga problem att säga vad han tycker:

– Jag kommer antagligen få skit för att jag träder fram och säger mina synpunkter, men jag tycker att jag utifrån alla år i sporten har ett ansvar att ge min syn på hur saker fungerar. Sporten förtjänar en starkare ledning som jobbar mot rätt mål, det handlar inte om att pinka in revir och ha makt.

Hur ser du på din roll i konflikten, kunde du ha gjort något annorlunda?

– Med facit i hand kunde det här säkert ha hanterats på ett annat sätt även från min sida. Men jag har gjort det jag trodde var rätt.

– Jag vet att jag är en stark person och har starka uppfattningar, men det är inte så att jag har haft det i ett syfte för mig själv, utan för det mandat och uppdrag de har gett mig.

Sylve Söderstrand må ha lämnat den yttersta eliten och rollen som förbundskapten. Men arbetet med svensk ridsport fortsätter i allra högsta grad.

– Det är full verksamhet. Jag är tränare och instruktör, och vi har ett stort antal elever. Många kommer tillbaka nu när jag är tillgänglig.

Söderstrand är involverad i Falsterbo Horse Show och delaktig i Elmia, Scandinavian Horse Show.

Tillsammans med maken Ivan Zululeta har han även en våning i Havanna som har renoverat om till ett bed and breakfast.

Sylve Söderstrand välkomnar de nya utmaningarna, men gläds även över åren han har haft med det svenska hopplandslaget.

– Det har verkligen varit en privilegierad tid, jag har varit med om så mycket roliga saker med laget och ryttarna. Jag har varit med om 15 mästerskapsmedaljer och jag har sett hela världen tack vare hästintresset. Och det var verkligen härligt att få avsluta med ett OS-silver.


* SPORT-Expressen har varit i kontakt med Andrea Barth och gett henne möjlighet att bemöta kritiken. Men hon har avböjt att kommentera och hänvisar till Ulf Brömsters svar.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.