Här tränar Simon Tibbling med Martin Sundgren på Bosön. Artikeln om Simon har tidigare publicerats i Magasinet Match. Foto: Joel Marklund
Här tränar Simon Tibbling med Martin Sundgren på Bosön. Artikeln om Simon har tidigare publicerats i Magasinet Match. Foto: Joel Marklund

Så tränar Simon Tibbling

Publicerad
Uppdaterad
16-årige Simon Tibbling har provtränat med Manchester United och Ajax -
och tar individuella tränare till hjälp för att bli bättre.
- Deras tänk är mer europeiskt än svenskt, säger pappa Pontus.
Vad krävs för att bli proffs? Det enkla svaret är mycket träning. Effektiv träning.
– Många unga svenska fotbollsspelare vet inte om sina egna styrkor och svagheter. På frågan vad de behöver förbättra blir svaret nästan alltid ”allt” eller ”jag vet inte”. Det är fel. Då kommer de aldrig att hinna bli bäst, fotboll är ingen mångkamp, säger Kenneth Öberg.
Kenneth jobbar på Svenska Fotbollsakademin (SvFA). De har utbildningar för stora grupper tränare och spelare – men vet samtidigt att olika individer behöver olika träning för att nå så långt som möjligt.
– Vi har tittat på de individuella idrottarna. Och exempelvis en friidrottare vet mycket mer om sina svagheter och styrkor än en fotbollsspelare traditionellt vet. Det gör att friidrottaren kan träna på ett mycket mer effektivt sätt.

Har provspelat med Manchester United

Därför har SvFA tagit fram ett program för individuell utveckling för fotbollsspelare. Det börjar med att de utvärderar spelaren och gör en IUP (individuell utvecklingsplan) för just honom eller henne. Sedan arbetar de vidare med spelaren utifrån fyra parametrar.
Fysik och mentalitet, teknik och taktik.
En spelare SvFA har jobbat med är John Guidetti.
En av killarna de arbetar med just nu är Simon Tibbling, 16, i Brommapojkarna. En innermittfältare som har provspelat för Ajax, Bayern München och Manchester United. Han har även uppträtt som fotbollsfreestylare (trixare) inför 30 000 på Råsunda.
När han togs ut till p94-landslagets första samling för ett år sen mätte han 152 centimeter och vägde 44 kilo. Den näst kortaste och lättaste spelaren var 16 centimeter längre och 19 kilo tyngre.

"Xavi är en mästare"

Men fysiken är som sagt bara en del i det stora.
De delar som publiken oftast imponeras mest av på fotbollsplanen är teknik och taktik. För SvFA handlar tekniken, precis som det låter, om bollkontroll. Men inte bara om finter och mottagningar. Utan även om att pressa och tackla.
Men god teknik inom olika områden är meningslös utan rätt taktik.
– Är du exempelvis bra en-mot-en, ja, då ska du se till att hamna i de lägena så ofta som möjligt. Och tvärtom. Xavi är en mästare på att kombinera bra teknik med rätt taktik.

Borta från skolan

Simin Tibbling tränar väldigt mycket. Det har han alltid gjort och velat göra. Ibland mer än vad föräldrarna tyckt varit hälsosamt...
– Det började med att min fru släpade med honom på en träning. Sedan tog han bollen till sitt hjärta, berättar pappa Pontus. Ibland när han stod och trixade eller tränade för länge i trädgården stoppade vi honom för att han skulle göra något annat också.
På grund av alla träningar, matcher, landslagssamlingar och provspel var Simon borta från skolan i totalt åtta veckor förra läsåret. När han i våras gick ut nian kunde han ändå titta på ett avgångsbetyg där snittet var VG.
– Där har jag jobbat mycket med Simon. Det är ju inte säkert att han kan livnära sig på fotbollen.

Passningsspelet en spetsegenskap

Vad har du annars för roll i hans fotbollsliv?
– Jag ser mig själv som transportchef (skratt). Det händer att vi sparkar boll i trädgården när vi har tid. Men det är inte som när han var nio och blev glad när jag visade en överstegsfint. Nu kan jag inte bidra med så mycket längre. Det är där som Svenska Fotbollsakademien kommer in.
På SvFA har Simon Tibbling två personliga tränare. Martin Sundgren, som också är individuell tränare i Djurgården, sköter all träning som har med bollen att göra.
Tre gånger i månaden träffar han Simon. Han förklarar hur SvFA tänker när det kommer till olika egenskaper:
– Ju bättre spelaren är, desto mer jobbar vi med spetsegenskaperna, som är svårt att göra under en träning med laget. Det är så man blir unik. Kolla bara på Beckham. Men alla grundegenskaper måste naturligtvis upp till en viss lägstanivå.
– I Simons fall jobbar vi mycket med passningsspelet. Det är en av hans spetsegenskaper.

"Vi jobbar aldrig för att få några beachmuskler"

En övning är att Martin slår passning efter passning. Simon ska ta emot bollen på det mest effektiva sättet. Med insida eller utsida, till höger eller vänster.
Sedan ska han så snabbt som möjligt komma rättvänd på ett sånt sätt att han kan slå en 30-meterspassning i luften.
Kravet: Att tio av tolv passningar landar inom en relativt liten fyrkant. Och att det går fort.
Fysiken sköter Ola Johansson, som slår fast en sak:
– Vi jobbar aldrig för att få några beachmuskler. Bara för att få mer kraft till rörelserna man faktiskt gör på planen. Se till att rätt muskler jobbar i rätt i riktningsförändringar, start-stopp och närkamper.
Det handlar om att få balans och koordination i musklerna. Ingen av övningarna görs i maskin – då styr inte kroppen rörelserna.
Så här säger Simon Tibbling själv om den individuella träningen:
– Det är väldigt bra. Som när Martin tittar på en match jag spelar och går igenom saker med mig efteråt. Då vet jag vad jag behöver träna på sen.
Magasinet Match
Magasinet Match

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag