Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Mia Jalkerud om genombrottet

Mia Jalkerud firar ett mål. Foto: Marcus Ericsson
STOCKHOLM. Målspruta i allsvenskan, 21 år gammal.
Djurgårdens fysiske forward Mia Jalkerud har gått på envishet och vilja för att ta sig fram i allsvenskan.
En spelstil inte helt olik den storebror Jimmie Ölvestad har gjort sig känd för i Djurgårdens hockeylag.
- Jag lägger ned väldigt mycket själ i fotbollen, säger Mia Jalkerud till Sanktan.se.

FAKTA
Namn: Mia Jalkerud
Ålder: 21
Moderklubb: Enskede IK
Bästa Sanktanminne:
… Eftersom jag aldrig vunnit Sanktan så kan jag inte säga en seger. Men att vara i final var grymt kul. Engagemanget kring Sanktan är helt otroligt. Man är så liten, men Sanktan är så stort.


Mia Jalkerud, 21, debuterade som seniorspelare när hon snörade på sig skorna och hoppade in i Enskede IK:s damlag som 15-åring.
Nu, sex år senare, har genombrottet äntligen kommit för anfallaren.
Efter två säsonger som målspruta i Vasalunds IF kom hon till Djurgården inför säsongen och har på 14 matcher gjort sju mål i damallsvenskan för mittenlaget.
Det är den andra sejouren för henne i klubben.
Det var hit hon värvades redan som 18-åring då hon spelade i Älvsjö AIK. Men då blev det bänken för Jalkerud.
– Jag kände att jag inte var mogen för att sitta på bänken i 18 års ålder. Då valde jag att gå ned en division och spela med Vasalund. Och nu två år senare är jag tillbaka, säger Mia Jalkerud till Sanktan.se.
Vad ligger bakom den här utvecklingen?
– Jag vet inte riktigt. Jag kände att jag hade mer att ge efter förra säsongen i Vasalund, och till i år… det är tillfälligheter. Får du ett eller två mål som forward så kan det lätt fortsätta, säger hon.
– Jag tycker själva att det har gått väldigt bra och jag trivs jättebra.

Sanktanguld - i innebandy

Det började alltså i Enskede IK, där hon spelade i Sanktan tills det blev A-lagsfotboll. Men trots flera finaler blev det aldrig ett guld i slutspelet.
Guldet kom istället i Sanktan i innebandy.
– Jag spelade i Huddinge IBS bara på skoj. Då skulle 86:orna spela semifinal och de frågade om jag ville vara med, och sen lyckades vi att vinna. Så jag var inte med hela säsongen utan bara två matcher, men det gick jäkligt bra.
Jalkerud var även en lovande handbollsspelare och spelade i stadslaget. Men när valet skulle göras blev det fotboll.
Beskriv vilken spelartyp du är?
– Jag är väl fysisk, en bra targetplayer oftast. Jag har levt på min fysik, det har jag. I straffområdet är jag oftast stark och vet var jag har målet. Det är väl mina kvaliteter.
– Jag har en speciell spelstil, och antingen gillar man det eller så gillar man det inte. Många spelare har en dans på rosor men jag har alltid fått kriga för min plats.
Nu är du ordinarie i allsvenskan. Vilka mål har du med karriären?
– Målet är att spela på högsta nivån, landslaget. Det skulle vara kul. Men jag känner inte att jag ska sätta upp mål, utan jag ska bli så bra jag kan och sen får vi se hur långt det räcker. Jag tränar stenhårt för det.
– Jag är en envis jävel…

Ölvestad storebror

En fysisk spelare som jobbar stenhårt, alltså.
Det kan ligga i släkten.
Mia Jalkeruds storebror är nämligen Djurgårdens hockeyforward Jimmie Ölvestad. Men det är det inte så många som känner till, än.
– Det har absolut påverkat mig. Det är såklart att man får inspiration av att ens bror spelat i NHL, Djurgården och är en förebild för många. Men samtidigt är jag glad för att jag har ett annat efternamn, för att man ofta kan bli jämförd.
Är det därifrån du har fått din inställning?
– Ja, det är säkert det. Hela min familj bygger på idrott, alla är aktiva och det gör att man får drivkraften själv. Utan dem hade jag inte varit så här.
Nej, inte ens en hockeyspelande bror kunde få henne att välja bort fotbollen.
– Det kändes inte som att hockey var min grej av allt jag höll på med. Jag lägger ned väldigt mycket själ i fotbollen istället, men det är värt det.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!