Landslagstruppen i P15 uttagen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
"Vi kommer inledningsvis att jobba mycket på anfallsspelet där vi har bra kvalitéer, sedan på försvarsspelet och till sist att få att spela tillsammans", säger Roland Larsson.
Foto: Tim Mohlin Törringer

I somras värmde Svenska U21-landslaget en hel nation med sitt offensiva spel. Nu försvinner de äldre spelarna och tar sikte mot A-landslaget. 

- De resultat vi har gjort känns bra, säger P15-landslagets förbundskapten, Roland Larsson.

Förra årets P15-landslag blir P16-landslag. 1994 är nästa årgång att iklä sig den blågula dressen, P15-landslaget som drillas under ledning av en Svedalabo, Roland Larsson. Roland är mannen som ska försöka ta P15-landslaget till U17-EM 2010.

 – Vi har stora möjligheter att gå en bra bit i turneringarna med våra landslag men tyvärr har vi inte med någon kull kunnat ta klivet till ett EM-slutspel. Dock är det väldigt många år sedan vi kvalificerade oss för ett slutspel i U17 eller U19. Då ska man komma bland de åtta bästa lagen och det är en oerhört tuff uppgift, säger Roland Larsson.

18 spelare

 Roland Larsson har plockat ihop en första landslagstrupp på 18 spelare som ska ta sig an Finland i ett dubbelmöte i slutet av augusti. Fyra skåningar kom med i truppen, två från Malmö FF och två från Husie IF. 

 – Vi hade precis ett spännande läger på Bosön. Vi kommer inledningsvis att jobba mycket på anfallsspelet där vi har bra kvalitéer, sedan på försvarsspelet och till sist att få att spela tillsammans.

 Efter dubbelmötet mot Finland åker man till Norge för ett dubbelmöte mot det Norska P15-landslaget. Förra årets P15-landslag hade ett bra facit från dessa fyra matcherna, tre segrar och en oavgjord. Återstår att se hur årets P15-landslag klarar sig mot våra nordiska grannar. 

 – Det brukar bli roliga matcher. Det är de fyra första landskamperna. Killarna har inte spelat så mycket ihop och därför kan det vara lite si och så ibland med att hinna plantera taktik och spelsystem. Det brukar bli väldigt öppna matcher, med ganska många mål.

 Året avslutas sedan med ett tredagars läger på Bosön i december. 

Rutinerad herre

 Roland Larsson har inga större meriter som aktiv spelare, han har som högst spelat i division 4 med Svedala IF och Minnesbergs IF. På tränarfronten är han desto mer erfaren.

 – Jag började som 15-åring med ett lag i Svedala IF.

 Efter det följde olika uppdrag, både som pojk-, junior- och damlagstränare, innan han tog över Trelleborgs FF Tipselitlag. Efter det följde de lite större uppdrag för Roland, förbundskapten för P83-, P84-, P87- och nu senast P90-landslaget.

 – De resultat vi har gjort känns bra. Tyvärr har vi inte med någon kull kunnat ta klivet till ett EM-slutspel. Men det har kommit fram väldigt många bra spelare från dessa kullar och det är jättekul.

Tim Mohlin Törringer

FAKTA

Truppen:
Amin Affane Lärje-Angereds IF
Johan Andersson IFK Norrköping FK
Fredrik Espling Lira BK
Lucas Hägg Johansson Husie IF
Dino Islamovic Malmö FF
Marcus Johansson Hagahöjdens BK
Rasmus Lindgren Avesta AIK
David Moberg Karlsson IFK Mariestad
Edward Owusu IF Brommapojkarna
Filip Pivkovski Malmö FF
David Rohlén Örebro SK FK
Linus Sjöberg Västerås SK
Andreas Ståhl Örebro SK FK
Smajl Suljevic Dalkurd FF
Simon Tibbling IF Brommapojkarna
Jacob Une Larsson IF Brommapojkarna
Simon Werner AIK
Nikola Zivanovic Husie IF