Cecilia Franck har skrivit boken "Lär dig snacka fotboll" som bland annat innehåller 546 fotbollsglosor. Foto: Joachim Wall
Cecilia Franck har skrivit boken "Lär dig snacka fotboll" som bland annat innehåller 546 fotbollsglosor.  Foto: Joachim Wall

"Fotbollen har sitt eget språk"

Publicerad
Uppdaterad
LUND. Ord som "centertank", "bolltittare" och "balansspelare" kan vara svåra att förstå för den som inte kan speciellt mycket om fotboll.
Nu kan även du lära dig snacka fotboll.
- Tanken med boken är att den ska vara som ett lexikon över alla olika uttryck inom fotbollen, säger författaren Cecilia Franck.
Cecilia Franck har skrivit boken "Lär dig snacka fotboll" som bland annat innehåller 546 fotbollsglosor.
– Fotbollen har sitt eget språk. Det ligger mycket prestige i det här med att snacka fotboll. Kan man snacka fotboll blir man lättare en del av gemenskapen, säger Cecilia Franck.

Lättare att förstå

Cecilia kommer från en fotbollsintresserad familj. Genom att lära sig snacka fotboll hade hon lättare att kunna umgås med sin pappa och sina bröder.
– Det kan ju vara svårt att hänga med i fotbollspratet för den oinvigde. Samtidigt är det inte så svårt att lära sig snacka fotboll, det är ju vanlig svenska. Det är inget rövarspråk liksom.
Det kan lätt bli fel om man inte kan alla uttryck som finns runt sporten.
– Det finns en hel del glosor som är pinsamma om man missförstår dom. Som "hålla i bollen", vilket kan få folk att tro att man ska ta bollen med händerna. Eller att "sparka boll", man sparkar inte bollen utan passar eller skjuter bollen. Man kanske möjligtvis sparkar en tränare.

Konkreta saker

Boken är tänkt att vara som ett lektion. Men innehåller även en del annat som kan vara bra för den som vill lära sig mer om fotboll.
– Den innehåller många konkreta saker om hur fotboll funkar. Boken är upplagd som en lärobok med olika svårighetsgrader och övningar för att lära sig språket. Som din engelska bok i skolan ungefär.
Har du några egna favoritglosor?
– Jag gillar dom här matanspelningarna. som "ostmackan", "smörpass", "kötta" och "skickade upp honom på läktaren och köpte korv".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag