Foto: Lasse Sandström
 Foto: Lasse Sandström

Flickmatch fick avbrytas efter hot

Publicerad
Uppdaterad
MALMÖ. Matchen i F15 Sanktan Sydvästra fick ett tråkigt slut. Efter att ett gäng tonårskillar kastat ägg, hotat spelarna och skrikit fula ord fick matchen mellan FC Rosengård och Västra Ingelstad IS avbrytas.
- Det är en signal att vi behöver hjälp att hålla ordning kring arenan, säger Ulf Zeba som är ungdomsansvarig på FC Rosengård.
Många ungdomar och lite att göra. Störande gäster är en del av FC Rosengårds spelarnas vardag.
– Vi har problem när våra ungdomslag ska ha organiserad träning. Det är massor med barn på planerna som man får mota bort - vilket inte alltid är lätt, säger Ulf Zeba.
Under tjejmatchen i F15 Sanktan Sydvästra den 29 maj gick tramset överstyr.
Trots tillsägelser vägrade ungdomsgänget att lämna arenan på FC Rosengård.
– Det är mycket beklagligt men ligger lite i tiden. Det är ett samhällsproblem.

Fotboll i stället för bus

Ulf Zeba menar att FC Rosengård jobbar hårt med att fånga upp ungdomarna till att spela fotboll i föreningen för att få en meningsfull fritid. Men det räcker inte.
– Det är mycket spring och barn i området som tycker att de har rätt att vara på planerna. Våra tränare vill kunna bedriva träningen i lugn och ro. Jag hoppas detta är en signal, att våra lokala politiker kan hjälpa oss att stärka upp säkerheten under helgerna när det spelas mycket matcher.
Även Skånes Fotbollsförbund hoppas på att FC Rosengård får hjälp.

Arbetar med kommunen

– Det är ofta bekymmersamt och förknippat med sociala problem. Vi arbetar tätt med fritidsförvaltningen vad gäller problem med bråkiga ungdomar kring idrottsplatser, säger Mats Hansson, tävlingsansvarig på Skåneboll.
På Heleneholms IP har Fritid Malmö redan tagit ett krafttag mot buset.
– Där var det främst problem med att ungdomar körde in med sina mopeder på planerna.
Han menar att problem av detta slag sällan händer på mindre orter - klimatet är tuffare i storstäderna.
– Det finns föreningar som inte vill spela sina matcher på Rosengård och det är inte bra. Det är en problematik som vi måste ta tag i, säger Mats Hansson.
Tränarna har tillsammans med domaren lämnat en rapport till Skåneboll om att matchen avbröts på grund av yttre störning. Nu ska Skåneboll titta på om matchen, som stod 5-2 då den bröts i andra halvlek, ska spelas om och om Rosengård haft någon skyldighet i händelsen då det är deras ansvar att garantera säkerheten.
– De hotade spelarna med stryk och kastade in ägg på plan. Vi kände att det var lika mycket riktat mot FC Rosengård som mot oss, säger Västra Ingelstads lagledare Magnus Brobeck.
Västra Ingelstads tjejer tyckte situationen var obehaglig.
– Våra tjejer spelar fotboll för att de tycker att det är roligt. Ska de åka in bara för att bli hånade - då lämnar vi hellre WO. Ska matchen spelas om får det bli på en neutral plan eller på vår hemmaplan. Jag spelar gärna på Rosengård men då ska de garantera att matchen kan spelas utan den här sortens publik.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag