Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slipper du blåsor och jobbiga skavsår

Nya fotbollsskor kan betyda skavsår och blåsor. Men behöver inte göra det. – Skavsår är bara slarv. Går man in skorna ordentligt ska man inte få dem, säger Roland Johansson, IFK Göteborgs fysioterapeut.
Foto: Emma Lukins

GÖTEBORG. Ny säsong, nya fina skor. 

Och nya hemska skavsår? 

Inte nödvändigtvis. 

- Skavsår är bara slarv. De går att undvika, säger IFK Göteborgs fysioterapeut Roland Johansson. 

Roland Johansson sysslar som fysioterapeut med allt från att massera trötta Blåvittspelare till att sköta deras rehabträning och ta hand om diverse skavanker.

 Sanktan.se tog ett snack med honom för att få tips om hur man ska ta hand om sina fötter.

Får allsvenska stjärnor skavsår?

 – Nej, vanligtvis inte. Skavsår är bara slarv. När killarna här får ett par nya skor har de på sig dem max femton minuter åt gången i början. Fötterna måste få vänja sig.

 – Det gäller att inte vara för ivrig, utan gå in skorna ordentligt hemma först.

 Finns det några knep att ta till på den fronten?

 – Man kan stryka lite vaselin på strumporna så att de glider lättare i skorna. Ett annat tips är att blöta skorna ordentligt med varmt vatten så att skinnet mjukas upp.

 – Dubbla strumpor är ett annat tips. Då glider strumpan mot strumpan i stället för mot huden.

Om skavsåren ändå kommer, ska man plåstra om direkt?

 – Japp. Och kanske smeta på lite vaselin på strumpan för att förbättra glidet. Man kan också sätta på skavsårsplåster eller en tejpbit i förebyggande syfte om man vet att man lätt får skavsår. Men det gäller att tejpen är lite finare med en hal yta så att strumpan kan glida över den. Thomas Olsson brukar vira tre varv coachtejp runt foten när han känner av något, men det tycker jag verkar lite obekvämt.

 – Och tejpa ordentligt så att tejpbiten inte korvar sig inne i skon. Om jag tejpar en spelares fot och han får skavsår så får jag böta 500 spänn. Så här är det skav-fritt!

Släng inte gamla skor

 Ett annat av Rolands tips är att inte slänga sina gamla skor på en gång när man köpt nya, så att man kan byta lite. Har man växt ur det förra paret får man vara extra noggrann och gå i skorna hemma på kvällarna först.

 – Ofta köper man ju lite för stora skor medan man fortfarande växer så att de ska passa en hel säsong. För att foten inte ska glida omkring brukar jag spreja lite klistersprej i skorna.

FAKTA

Rolands tips – så plåstrar du om dina skavsår:
* Stick inte hål på blåsorna, de är till för att skydda huden under.
* Täpp inte till såret med plåster utan håll det så luftigt som möjligt och tvätta ordentligt med tvål och vatten.
* Hälen: Sätt på en filtring eller liknande så att trycket inte blir direkt på såret. Fäst med tejp.
* Tårna: Svåra att göra något åt. Dra runt en fin tejpbit när det börjar skava.
* Under foten: Sätt en filtring eller liknande runt såret och tejpa ordentligt runt foten med en fin tejp. Vanliga plåster lossnar lätt under foten.