Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Kaosartat - det saknar motstycke i historien”

Foto: SVEN LINDWALL

OS i Tokyo flyttas fram ett år.

Stefan Holm, som jobbar för IOK, lider med de aktiva – men också med hela organisationen.

– Det kan bli kaosartat. Nu väntar ett projekt som saknar motstycke i idrottshistorien, säger han.

Under måndagen satt den svenske höjdhoppslegendaren Stefan Holm i ett två timmar långt telefonmöte med andra representanter från IOK.

Knappt ett dygn senare kom beskedet.

OS i Tokyo flyttas fram till 2021 och kommer som senast att dra i gång nästa sommar.

– Det fanns inget annat alternativ. Det handlar om människors hälsa och det går inte att genomföra i sommar. Vi vet inte hur världen ser ut om några månader. Det fanns två alternativ och det var att flytta på det eller ställa in helt. Det är naturligtvis rätt beslut, säger Holm.

OS-guldhjälten blev invald i kommittén 2012 och då man bara får sitta i åtta år var OS i Tokyo det stora slutmålet. Men han räknar med att jobba med spelen nästa sommar ändå.

– Jag förmodar att vi sitter kvar över Tokyo, så det blir väl ett extraår. Jag hade räknat med att vara kvar till i sommar och har skjutit upp en del saker till efter OS, men det är ingen stor grej för mig. Jag får göra det nästa sommar i stället.

– Det är mycket värre för de aktiva.

Stefan Holm tar upp höjdhopparen Erika Kinsey som exempel. Svenskan sa under måndagen att hon övervägde att avsluta karriären om OS flyttas fram.

Stefan Holm lider med Erika Kinsey

Hon har en längtan efter att bilda familj.

– Jag lider med Armand Duplantis och Daniel Ståhl som prickat in formen och målats upp som medaljkandidater i OS. Men de har karriärerna framför sig och är fortfarande i utveckling. Men jag lider mer med de som satt upp 2020 som sitt slutmål, att det är då deras ”vanliga” liv ska börja. Jag lider med Kinsey. Jag hade själv 2008 som slutmål. Hade det skjutits fram vet jag inte hur jag hade reagerat, hade jag orkat köra på ett år till? Det är en väldigt speciell situation, säger Stefan Holm.

Han menar också att flytten innebär enormt stora prövningar för hela OS-organisationen.

– Det handlar inte bara om de aktiva. Det är sex miljoner biljetter sålda, människor har bokat resor och hotell. OS-byn ska ju bli lägenheter sen, det ska flytta in en massa människor där i höst. Hur gör man där? Det är ett väldigt, väldigt stort projekt med väldigt många människor inblandade. Det kan bli kaosartat. Jag tror dock att alla förstår situationen, oavsett om man är aktiv, funktionär eller annat. 

Går det ens att greppa hur stor smäll det här är ekonomiskt och infrastrukturmässigt?

– Nej. Datumen har ju varit satta i över sju år. Nu med fyra månader kvar till invigning blåser man av allt. Det är klart att det är ett otroligt projekt. Ett projekt som saknar motstycke i idrottshistorien. Men är det några som kan fixa det här är det japanerna, säger Stefan Holm.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.