Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Sahlström - en lång historia

Mattias Sahlström gör sig redo för ett lätt träningspass i det lilla omklädningsutrymmet som är vardagsrum för Solnas basketlirare. I kväll kommer regerande mästarna Plannja på besök i andra SM-finalen av fem. Sahlström, 35, känner sig fräschare och snabbare än någonsin. "Så länge man är hel är det inte så stor nackdel att bli äldre".
Mattias Sahlström, på jakt efter sitt fjärde SM-guld, om sin kärleksaffär med basketen:
-Den där adrenalinkicken...jag tror den blir svår att uppleva på nåt annat sätt.
Han pratar gärna om att det snart är dags att sluta.
Men frågan är om han kan.

FAKTA

Namn: Mattias Sahlström.

Född: 12 februari 1968.

Familj: Frun Anna.
Barnen Emma, 11, Erik, 7, och Emilie, 3.

Bor: Bostadsrätt i Frösundavik.

Basketkarriär: Tre SM-guld (ett med Solna, två med Göteborgslaget som hette Kärcher och sedan New Wave).
Collegespel i USA, proffs i Grekland, Italien och Frankrike.
212 landskamper (svenskt rekord).

Först vill han inte släppa in oss. Det är stökigt där innanför dörren, vilket tyder på att lagets yngsta spelare inte skött sitt jobb. -Det är länge sen jag städade ett omklädningsrum, säger Mattias Sahlström. -Yes, Sir, ropar en av snorvalparna ute i korridoren. Omklädningsrummet visar sig vara en skrubb på 20 kvadrat. På golvet samsas smutstvätten med bollar och vattenflaskor. På hyllorna i taket trängs pråmliknande basketskor, på väggen en taktiktavla och en Slitzaffisch. Mattias Sahlström snörar på sig skorna, storlek 50, och gör sig redo för ett lättare fyspass. En bild av det oglamorösa livet som svensk basketstjärna. -Men förr hade vi inte ens ett eget omklädningsrum, konstaterar han. Annat var det i USA, där han som collegespelare blev ständigt uppassad: -Där fanns människor som var beredda att hjälpa en 24 timmar om dygnet. Det var ett oerhört lätt liv. Eller i Grekland, där han inför proffsdebuten i Thessaloniki togs emot av ett väldigt pressuppbåd, han minns det som 150 journalister och 20 tv-kameror. -Jag tittade över axeln för att se om någon filmstjärna var på ingång. Men i Sverige är basket en liten sport, och även om Sahlström är en legend i Solnahallen betyder inte det att han ens blir igenkänd på stan. Det kan hända att några ungdomar i Solna centrum stoppar mig och vill ha en autograf. Men det är oerhört sällan.

14 år sen första guldet

Nu jagar han sitt fjärde SM-guld. Det första var han med och vann 1989, vilket också är den senaste stora segern för Solna. När Mattias Sahlström talar om semifinalserien mot Norrköping adrenalinet, kicken, stämningen i hallen låter han som 22 år snarare än 35. Men det är faktiskt vad han hunnit bli. Håret har grånat på sidorna och upptill syns början till en liten flint, men Mattias Sahlström konstaterar: -Det är längesen jag var så här fräsch i kroppen, så stark, snabb och spänstig. Inga ålderskrämpor? -Tidigare har jag alltid varit skadad, haft ont överallt och haltat omkring. Det gör jag kanske fortfarande på träningarna, men när det är match...peppar, peppar. Han skärper blicken: -Så länge man är hel är det inte så stor nackdel att bli äldre. Blir man klokare med åren? -Som idrottsman, definitivt. Det är en form av klokhet man får genom erfarenhet. När jag gick på college hade jag en coach som sa: Ju äldre du blir, desto långsammare blir spelet. Det där är så oerhört sant, märker jag nu. -Jag har så mycket mer tid, eftersom jag vet exakt var jag ska vara. Det är som en ryggmärgsreflex, jag vet var bollen ska hamna utan att tänka. Ibland kan jag se flera pass i förväg vad som ska hända. Det är jävligt ballt.

Längtar efter familjeliv

Mattias Sahlström har ett år kvar på kontraktet med Solna. Vad som händer sen vet han inte. Å ena sidan en trebarnsfar som längtar efter ett vanligt familjeliv, å andra sidan adrenalinet och en kropp som säkert orkar. -Adrenalinkicken kan kanske jämföras med känslan när man blir pappa. Det är den där kicken jag kommer att sakna dagen då jag slutar. Sen påminner han om Rolle Rahm, en annan basketlegend som älskade spelet: -Han var 39 år och bäst på plan när han vann sitt sista SM-guld med Alvik.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.