Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så, så nära, Chock-Britta

Britta slutade som elva, vilket är ett fantastiskt resultat med tanke på hennes raketkarriär.
PRAGELATO PLAN. Allt handlade om Lina Anderssons eventuella chanser i damernas längdtävling över 10 kilometer. Men Britta Norgren tog över tillställningen.
- Det var inte meningen, jag tänkte gå ut lugnt. Men det brukar gå fort när jag gör det, säger hon till Expressen.se.
Nu väntar stafetten.
Lina Andersson spurtade hem ett sprintguld till Sverige för två dagar sedan. Bara därför blev hon vårt stora medaljhopp även i dag, även om det var ett litet hopp. Men vi glömde Britta Norgren. 1983:an från Bälinge, inte ens 23 år gammal ännu. Hon som inte fanns med i några officiella satsningar, som knappt hade gjort något väsen av sig i världscupen. Hon som plötsligt klev fram som en av Sveriges bästa längdskidåkare. Som satte sig själv i fokus efter en femtondeplats på damernas jaktstart över 15 kilometer, en insats som hon kallade: - Bara en femtondeplats.

Höll enormt tempo

Hon gick ut så, så hårt i dag, Chock-Britta. Höll ett enormt tempo den första sträckan. Ledde länge vid 2,6-kilometersmarkeringen, tills ännu bättre åkare dök upp. Ändå hade hon fjärde bästa tid. Och Sverige vädrade morgonluft - kunde det bli medalj för Britta Norgren? - Jag låg precis under gränsen för att dra på mig mjölksyra, säger Norgren. Efter 6.2 kilometer hade hon tappat till en tiondeplats, 19 sekunder efter kanadensiskan Sara Renner. Dock utan att släppa på tempot, det verkade som att Norgren skulle orka. 1,5 kilometer senare parkerade hon fortfarande som tia, men nästan 29 sekunder efter suveränt duktiga estländskan Kristina Smigun. - Jag kände redan inne vid varvningen att jag inte skulle orka hela vägen. När Norgren passerade 8,8 höll hon fortfarande sin placering, tyvärr med över minuten fram till täten. Någonstans där var det läge att inse att Britta Norgren inte skulle ha något med medaljstriden att göra.

"Tyckte att jag gick ut lugnt"

Mest imponerande var den enorma starten, som Britta Norgren själv inte ger mycket för. - Det var inte alls meningen att köra så hårt, jag tyckte att jag gick ut lugnt. Men sedan var det bara att fortsätta. Jag försökte åka bra och inte stressa, säger hon till Expressen.se efter loppet. Chock-Britta slutade som elva, vilket är ett fantastiskt resultat. Det dröjer förmodligen inte lång tid innan hon rakar hem medaljer också.

"Det ser bra ut"

Guldet gick till Kristina Smigun, som var 1,15 minuter snabbare än Britta Norgren. Därefter följde tre raska norskor: Marit Björgen, Hilde G. Petersen och Kristina Stormer Steira.Björgen var 21,3 sekunder långsammare än Smigun. Övriga svenskor slutade 23:a (Elin Ek), 34:a (Lina Andersson) och 48:a (Emelie Öhrstig). Klockan 16.00 meddelade förbundskapten Inge Bråten att Britta Norgren får köra stafetten - Jag tycker det ser bra ut, om vi får till det allihopa. Alla har ju kapaciteten att vara topp tio. Det ska bli spännande. Förhoppningsvis höjer vi oss alla lite grand. Att det är fem kilometer tror jag gynnar oss, eftersom vi är mer åt sprinthållet allihopa. Fem kilometer är det roligaste att åka, och jag har ju farten.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.