Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så påverkas ligor och idrotter av utbrottet

Foto: MICHAEL AINSWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: PRESSINPHOTO / PRESSINPHOTO/SIPA USA SIPA USA
Foto: BILDBYRÅN

Idrottsvärlden påverkas av coronaviruset. 

Flera ligor har skjutits upp, andra avslutar säsongen och vissa spelar inför tomma läktare.

Här är läget i de största ligorna, både i Sverige och utomlands. 

Frölunda vann guld 2019. 2020 spelas inget slutspel.
Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN


HOCKEY

SHL

På söndagseftermiddagen meddelade svenska ishockeyförbundet att resten av den svenska ishockeysäsongen ställs in. Inget SM-slutspel kommer att spelas, och inte heller något kval där lag kan flyttas upp och ned mellan serier. Det innebär att Leksand och Oskarshamn spelar SHL-hockey även nästa säsong. 

HOCKEYALLSVENSKAN

I och med att hela hockeysäsongen har ställts in kommer de 14 lag som utgjorde hockeyallsvenskan under säsongen 2019/2020 göra det även nästa säsong. Modo, Björklöven och alla lag i slutspelsserien får inte möjlighet att gå upp i SHL. Samtidigt kommer AIK och Kristianstad inte kvala för att hänga kvar i serien. 

SDHL

I och med att den svenska ishockeysäsongen är inställd kommer finalen inte att spelas färdigt. 

NHL

Alla matcher är inställda på obestämd tid. Det återstår tolv omgångar av grundserien. 

VM

Mästerskapet har ställts in och kommer inte att spelas i år.


FOTBOLL

Kvartsfinalerna i svenska cupen har skjutits upp.
Foto: ANDERS BJURÖ/TT / TT NYHETSBYRÅN

ALLSVENSKAN

Samtliga allsvenska klubbar föredrar att premiären skjuts fram snarare än att spelas med tomma läktare. Och den 18 mars meddelade Svensk elitfotboll, Sef, och de allsvenska klubbarna att premiären skjuts fram till början av juni. 

SVENSKA CUPEN

Under helgen skulle kvartsfinalerna i svenska cupen ha spelats. Men på fredagskvällen kom beskedet att matcherna, och ett antal matcher i damernas gruppspel, skjuts upp. Något nytt speldatum finns inte ännu. 

DAMALLSVENSKAN

Seriestarten har flyttats fram från april till tidigast månadsskiftet maj/juni. Nya besked kan dock komma, beroende på utvecklingen av coronaviruset.

SERIE A

Alla idrottsevenemang i Italien till och med den tredje april har ställts in eller flyttats fram. Det gäller således Serie A både för damer och för herrar. När, eller om, ligorna kan spelas klart är fortfarande inte beslutat. 

Idrottsministern Vincenzo Spadafora sa den 18 mars att ligan kan återupptas igen den 3 maj, och spelas till och med 30 juni. 

Zlatan Ibrahimovic får inte spela i Serie A just nu då ligan pausats på obestämd framtid.
Foto: MATTEO BAZZI / EPA ANSA

PREMIER LEAGUE

Premier League är pausad till den 30 april. Förbundet har också tillfälligt tagit bort regeln som säger att ligaspelet måste vara färdigspelat den 1 juni, vilket öppnar för att matcher ska kunna spelas långt in i sommaren.

BUNDESLIGA

Tyska Bundesliga planerade in i det längsta att spela helgens omgång inför tomma läktare. På fredagen ändrade man däremot det beslutet. Matcherna i såväl Bundesliga som 2. Bundesliga skjuts upp. I nuläget är det bestämt att spelet är pausat till och med den 30 april. 

LIGUE 1

Den franska ligan är pausad tills vidare. Det finns i nuläget inget datum när spelet ska återupptas. 

LA LIGA

Först var tanken att La Liga skulle starta upp igen första helgen i april, men nu har nytt besked tagits: Den spanska ligan är uppskjuten på obestämd tid på grund av coronaviruset. 

CHAMPIONS LEAGUE

De fyra återstående åttondelsfinalerna (Manchester City-Real Madrid, Juventus-Lyon, Barcelona-Napoli och Bayern München-Chelsea) har skjutits upp på obestämd tid.


INHEMSKA LIGOR

BASKETLIGAN

I torsdags fattade svenska basketförbundet beslutet att ställa in alla matcher till och med den sista april. Det innebär i förlängningen att säsongen är över. Både basketligan för herrar och damer avslutas därmed redan innan grundserien är färdigspelad. Borås koras till svenska mästare på herrsidan och Luleå får mästartiteln på damsidan. 

ELITSERIEN I BANDY

SM-finalerna spelades inför tomma läktare. På herrsidan vann Edsbyn, på damsidan vann Västerås.

SSL-INNEBANDYN

Sista omgången på herrsidan spelades i mitten av mars - till spelarnas vilda missnöje. Därefter valde Svenska Innebandyförbundet och Föreningen SSL att pausa säsongen. 

HANDBOLLSLIGAN

Den 17 mars kom beslutet både slutspelet och den sista omgången av grundserien skulle ställas in.VINTERSPORT

LÄNGDSKIDOR

Hela Nordamerika-turnén som skulle avslutat säsongen har ställts in. Det efter att först det norska landslaget och sedan det svenska hoppat av tävlingarna. Linn Svahn blev nu tidig vinnare av sprintvärldscupen.

SKIDSKYTTE

VC-avslutningen i Holmenkollen ströks från programmet. I stället avslutades säsongen i Kontiolahti den gångna helgen - med tävlingar utan publik. Även tävlingarna veckan innan i Nove Mesto genomfördes med tomma läktare.

ALPINT

Säsongen är över. Avslutningsdagarna i italienska Cortina d'Ampezzo ströks tidigt och tävlingarna i Åre och Kranjska Gora fick också stryka på foten.


ÖVRIG IDROTT

OS I TOKYO

OS var tänkt att arrangeras i Tokyo mellan 24:e juli och 9:e augusti. Nu meddelar dock IOK att spelen skjuts upp ett år. OS 2020 avgörs därmed 2021.

FOTBOLLS-EM

Uefa har efter en videokonferens med samtliga 55 medlemsförbund tagit beslut om att skjuta upp herrarnas fotbolls-EM till nästa sommar. Exakta speldatum är 11 juni-11 juli.

Svenska landslaget firade EM-biljetten i november förra året, men det är oklart när turneringen nu kan spelas.
Foto: JOEL MARKLUND / BILDBYRÅN

MLS

Alla matcher den kommande månaden är uppskjutna. 

NBA

NBA-säsongen är pausad i minst 30 dagar. Ligaorganisationen uppger att man har som ambition att återuppta säsongen, men inte innan det bedöms säkert för alla inblandade. 

FORMEL 1

Säsongsstarten är uppskjuten till den 3 maj.

INDYCAR

Marcus Ericssons och Felix Rosenqvists fyra första tävlingar för säsongen skjuts upp. 9 maj är nu planen att inleda säsongen.

FRIIDROTT

Diamond League skjuter upp de sex första galorna för säsongen. Det innebär att Bauhausgalan inte kommer att arrangeras på Stockholms Stadion den 24 maj.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.