Så överlägsen att hon tänker möta herrarna

Foto: DONATAS LAZAUSKAS / BILDBYRÅN
Tove Alexandersson på Idrottsgalan 2017
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Få svenskar är så dominanta i sin sport som Tove Alexandersson.

Nu öppnar 26-åringen för att tävla mot herrarna – för att få en utmaning.

Tove Alexandersson är, sett till sin medaljskörd, den främsta svenska orienteraren i idrottshistorien. Trots att hon bara är 26 har hon redan hunnit vinna 18 VM-medaljer (sju guld) och nio EM-medaljer (fem guld). 

Och exakt hur överlägsen hon är konkurrenterna demonstrerade hälsingedottern i årets sista SM-tävling: den så kallade ultralången i Aneby i Småland. Hon var hela arton minuter före tvåan Alva Olsson. 

– Tiden gick fort, haha. Det kändes inte som att jag var ute så jättelänge, säger Alexandersson i ett pressmeddelande från Svenska orienteringsförbundet. 

Alexandersson vill tävla mot herrar

Nu är Alexandersson villig att ta till drastiska metoder för att få nya utmaningar. Hon öppnar för att byta klass och tävla mot herrarna i nästa SM. 

– När jag som junior började springa långdistans för seniorer var de loppen väldigt utmanande. Nu är jag så van vid vanliga långdistanser så nu tycker jag det är kul att få springa något ännu längre som är ännu lite mer utmanande. Vi får se. Jag kanske får springa H21 (seniorklassen för herrar) på ultralången nästa år då, säger Alexandersson. 

– Varför inte? Det hade varit kul.

Alexandersson skulle inte vara den första svenska idrottaren som är så pass överlägsen att hon väljer att tävla mot herrar. 2003 gjorde golflegendaren Annika Sörenstam just detta PGA-tourtävlingen The Colonial i Texas. 

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.