Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så minns boxnings-Sverige "Ingo"

Så minns boxnings-Sverige Ingo. George Scott, Håkan Brock och Leif Carlsson minns den svenske världsmästaren i tungvikt.
 Håkan Brock, 47 är en av få svenskar som boxats som proffs.
Han minns Ingemar Johansson med värme - och avslöjar att "Ingo" inte var någon hejare på fotboll.
- Ingemar och jag möttes i straffläggning i fotboll en gång när två-laget mötte Grebbestad IF. Efter fem straffar mot Ronnie Hellström stod det 0-0 mellan oss skrattar, Brock.
Han minns den svenske världsmästare i tungvikt som en mycket trevlig person. Brock berättar också om ett av sina roligaste minnen av ”Ingo”
- Jag var ju inte född när han boxades men träffade honom flera gånger. Jag har ett roligt minne när tv-laget spelade mot Grebbestad IF, det var väl 1986-86 någon gång.
"Lika dåliga på fotboll"
- Jag och Ingemar fick skjuta straffar mot Ronnie Hellström. Och efter att vi hade slagit fem straffar var så stod det 0-0 mellan oss. Så vi var ungefär lika dåliga på fotboll båda två, skrattar Håkan Brock.
- Han har betytt mycket för svensk boxning och jag tror inte att någon svensk kommer att göra om hans prestation. Att bli världsmästare i tungvikt, säger han.

"Boxningen i Sverige dör ännu mer nu"

George Scott blev världsmästare i lättvikt 1995.
Nu sörjer han Ingemar Johanssons bortgång.
- Jättesorgligt. Det är en stor människa som har gått bort, säger han.

George Scott, 42 är en av Sveriges främsta boxare i modern tid. Han blev proffs 1991 och den 7 oktober 1995 så tog han hem världsmästartiteln i lättvikt - då han vann WBU-titeln efter seger mot Rafael Ruelas, USA.
 - Det är jättesorgligt att han gått bort. Men jag har haft tur som fick träffa honom flera gånger. Strax efter att jag blev världsmästare 1996 var senaste gången jag träffade honom.
Scott menar att Ingemar Johansson är en av våra största idrottshjältar någonsin.
- Han betydde så klart oerhört mycket för svensk boxning, han var svensk boxning. När han slutade så dog boxningen i Sverige av, och när han nu gått bort så dör den ännu mer, säger Scott."Han är den största idrottsman vi haft"

Hela boxnings-Sverige sörjer Ingo -  Sveriges genom tiderna störste boxare.
- Han har varit min förebild hela min karriär, säger boxningstränaren och eldsjälen inom sporten, Leif Carlsson.

Leif Carlsson var förbundskapten för Sveriges boxningslandslag mellan 1980-1992 och var tränare för bland annat George Scott och Paolo Roberto.
Carlsson menar att det var Ingemar Johansson som inspirerade honom att börja med boxning.
- Ingemar har varit min förebild ända sedan han blev världsmästare. Han är den störste idrottsmannen vi haft i Sverige tycker jag.
Har inspirerat andra
- Att vinna en tungviktstitel 1959, med tanke på hur stort boxning var då, det är väldigt stort, säger han.
Carlsson menar också att även om boxare som Paolo Roberto och George Scott inte var födda då Ingo tog sin världsmästartitel - så har de inspirerats av honom.
- Så är det ju och han har liksom funnits med hela tiden. Paolo har ju också träffat honom när han kommit och hälsat på vid ringen några gånger, säger Carlsson.

Vill du ha fler sportnyheter direkt i ditt dagliga flöde? Följ SportExpressen på Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat - här kan du även få nyheter om dina lag direkt i Messenger.

Annons:

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!